Avatar uživatele
Bronzový

Není nebezpečné v Česku baštit zvěřinu divočáky, zajíce, srnky?

V Číně více jak tisíc let baští netopýry a další pochoutky a najednou je z toho nebezpečný vir.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

"Najednou..." nějakou tasemnici, salmonelu aj. bakterie, viry atd. můžeš chytit z čehokoli, co jíš. S takovou bys nemohl jíst nic.
Je zbytečné obávat se, co z čeho můžeš chytit (když to dobře omyješ anebo tepelně upravíš, nemáš si co vičítat, jestli něco chytíš.. obzvlášť u zvěřiny, která je tak chutná). ;)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Pokud bude maso správně tepelně zpracované, tak by neměl být žádný problém.
Každopádně maso ze zvěřiny je považováno za nejkvalitnější a nejzdravější maso. Jde o to, že divoká zvířata nejsou dopována různými připravky atd...


Avatar uživatele
Zlatý

Ani ne, bo mrkni co dnes lítá ve vzduchu. A něco se furt jíst bude muset, koro nekoro.


Avatar uživatele
Bronzový

Tularémie. Ti svalovci divočáků je pěkný neřád a podobných nemocí od zvířat si matně vybavuji celou řadu. Kdyby se člověk všemu vyhýbal, co by to bylo za život? Ale je na místě opatrnost a pokud jíst, tak dobře uvařit.
Nejčastěji má asi člověk příležitost k tomu zajíci. Srazíte autem, nebo najdete čerstvě sraženého. Teoreticky sice nemáte právo si takového zajíce vzít, ale prakticky by bylo škoda si ho nevzít. Ale pozor při stahování a dobře tepelně upravit. Hlavně kvůli tularemii. To je mezi myslivci známá věc. Ale prý to člověk může chytit i od jiných zvířat nebo i nadechnutím. https://cs.wikipedia.org/…
Jestli je SARS-CoV-2 u netopýrů není jisté, jsou u nich ale podobné koronaviry. Slyčel jsem takové povídání o životě lidí v pralese, že člověk každé ráno odchází s tím, že neví, jestli se vrátí živ a zdráv. Život lidí v panelácích přítomnost smrti zastínil, lidi na to nemyslí a ani nemají takovou pokoru. Na druhou stranu vyhýbání se všem patogenům vede k nižší imunitě. Chci jen říct, že kulturu Číňanů bych neodsuzoval.


Avatar uživatele
Pokročilý

U divočáku bych se obával svalovce, ale pokud je veterinárně prase vyšetřeno a následně dobře tepelně upraveno, není se "prý" čeho obávat.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

DoTazatel

Krom toho takový divočák se musí nechat prohlédnout od veterináře, aby se zjistilo jestli nemá nějaké hnusy v sobě... ti to můžou mět i po převaření, ani dobré tepelné zpracování v tomto nepomůže.

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

Je pravda, že myslivci musí ulovené divočáky nechat prohlédnout. Ale myslím, že se kontrola dělá jen na ty svalovce, a ti se dostatečnou tepelnou úpravou zničí. Nevím jestli vyšetřují ještě něco jiného, co máš na mysli.
Ale čtu, že je riziko od svalovců u nedostatečně tepelně upraveného masa, jako bifteky, uzené, klobásy ze zvěřiny, ... Divočáci trpí svalovci nejvíc, protože sežerou nakažené mršiny, výkaly nakažených zvířat atd. Ale svalovce mohou mít mnohá další zvířata. Na Slovensku onemocněla svalovci celá vesnice po konzumaci nakaženého psa, jinde zase z koňského masa, veverek atd.

Avatar uživatele
Bronzový

DoTazatel

Jj to myslím. Aspoň se mi tak zdá, já ty potvory moc neznám. Ale známí často loví divočáky a srnky a dělají z nich pak guláš. A právě divočáky musí vždycky nechat prhlédnout, protože můžou obsahovat některé ty potvory, u kterých by nepomohlo ani to tepelné zpracování. :)

 

Zajímavé otázky v kategorii Zdraví

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 2522
Zlatý annas 1726
Zlatý marci1 1716
Zlatý mosoj 1692
Zlatý Kepler 1391
Zlatý hanulka11 1028
Zlatý gecco 846
Zlatý quentos 825
Zlatý briketka10 817
Zlatý zjentek 770

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.