Avatar uživatele
Lgee

Jaké maso se udí?

Děda bude udit a mam prinest maso, jake – syrove, nebo jine? Zapomel sem se na to zeptat a ted mi je to blbe.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, aliendrone před 1229 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Neznám maso, které by nebylo možné udit. Můžeš vyudit třeba i rybu, když na to přijde.

Obvykle se u nás udí vepřové. Maso je třeba naložit na pár dní do láku (délka naložení dle receptury láku, obvykle má každý vlastní recept) a v průběhu zrání maso OBRACET každý den! (to je DŮLEŽITÉ!!) Ne že by to bez láku vůbec nešlo, ale není to ono. Tak s tím počítej a buď si ho nalož sám a přines na „poslední chvíli“ nebo dones maso v PŘEDSTIHU, aby ho děda mohl naložit,

Jako „udící pecku“ ti doporučím hovězí ocásky (když seženeš), je to velmi laciné a vynikajíci na uzený vývar (když vyuzené ocásky povaříš, je tak dobrý, že stačí přihodit jen trochu mražené polévkové zeleniny (z pytlíku, můžeš dát i čerstvou, ale bude to chtít pár minut navíc). Trošku dokořeníš dle chuti (pepř, sůl), popřípadě vyrobit zavářku nebo nudle a máš polévku mňamiky, kam se hrabe i Vitana z pytlíku (o ostatních glutamát hnusech nemluvě).

A uvařené maso z uzených hovězích ocásků částečně (trochu) necháš ve vývaru, naprostou většinu ale obereš a použiješ na zapékané těstoviny či brambory. Kompletní oběd snadno a rychle. :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

To záleží. Určitě syrové, ale třeba vepřové se obvykle před uzením nakládá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Lze udit jakékoli maso. U nás se udí téměř výhradně vepřové. Samozřejmě syrové. Záleží i na druhu. Jaké budeš chtít mít uzené. Velmi libové až téměř suché, bude vhodná kýta nebo kotleta. Mírně prorostlé – krkovice. Více prorostlé – potom bůček. Na uzení se většinou používá bůček s kůží. Jdou ale udit i jiné části. Například vynikající je uzené koleno. Specialitou v uzeném je třeba jazyk. Pes si zase pochutná na uzených nožičkách a uších.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Léta používáme níže uvedený návod s tím, že do soli přidávám slušnou dávku lisovaného česneku:
https://www.e­kucharka.net/na­lozeni-a-uzeni-veproveho-masa

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
Emefej

Nenech se zblnout nějakým nakládáním do láku! Nalož ho do soli s cukrem (10:1). Nic tam nelej! Lák se „udělá“ sám.

před 1229 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Emefej>>> Suchá směs se hodí spíš na „indiánské maso“ (sušené), ale proti gustu… Jak píši ono to dokonce jde i „úplně BEZ“, jen to není ono. Taková přihozená snítka rozmarýnu do láku (+ další TAJNÉ ingredience ;) :D) udělá svoje, věř mi. :)

před 1229 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Pokud se dobře pamatuju (já se masu vždy spíš vyhýbal) tak u nás se prosolené maso dávalo do sudu a zhora uzavřelo a zatížilo. Dalo se jen trochu převařené vody aby to maso nebylo shora nasuchu než pustí šťávu. Bylinky by se myslím dali klidně prohodit mezi kousky ale u nás se snad dávala jen sůl a možná kmín.

před 1229 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Dochy>>> No to víš, to ti tak žeru! Takovej krvežíznivej bastard a a prý „se masu vyhýbá“, PCHE! ;) :D :D

Jasný, uzené je ti málo krvavé, že? Dokonce i bifťoura pinglovi vrátíš (dříve než mu zlomíš nohy) s tím, že není dost krvavý, pokud z něj necáká krev pod tlakem, víme svoje! O chudince kuchařince, které vzápětí OPAKOVANĚ připravíš osud horší, než smrt a pak JEŠTĚ HORŠÍ se nemohu s ohledem na věk některých uživatelů rozepisovat… ;) :D :D

před 1228 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek