Avatar uživatele
Pokročilý

Jaké enzymy pomáhají při trávení?

A co který štepí?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý
 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Těch je mnoho. Alfa amyláza ptyalin je ve slinách. Štěpí škrob na jednoduché cukry (proto chleba po delším (minuty) žvýkání v puse zesládne. V žaludku pak jsou další enzymy, především pepsin, který funguje v kyselém prostředí (proto je tam kyselina chlorovodíková). Ten štěpí proteiny (bílkoviny). Další enzymy jsou ve žluči. Ty zase v kyselém prostředí nefungují, takže je třeba neutralizovat obsah žaludku. Tam se tráví hlavně tuky.


Avatar uživatele
Stříbrný

Ve slinách máme ptyalin, který potravu rozloží na jednodušší cukry - maltózu, a mucin, který nám vlastně tu potravu obalí hlenem, a aby se nám snadněji dostala do krku.
V žaludku máme pak žaludeční šťávy, po natrávení vzniká trávenina chymus. Ty žalud. šťávy jsou složeny z 99% vody a kys. chlorovodíkové (HCl), která vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu vitamínů (zejm. C, B1 a B2), přeměňuje nerozpustné minerální soli na soli rozpustné ve vodě a přeměňuje neúčinný pepsinogen na účinný pepsin.
Pepsin je enzym štěpící bílkoviny na polypeptidy.
A opět mucin, který v žaludku vytváří ochranný hlen na sliznici, aby nedošlo k natrávení žaludeční stěny.
Tak, snad to je dostačující :))

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1886
Zlatý mosoj 1557
Zlatý marci1 1419
Zlatý annas 1142
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý gecco 847
Zlatý briketka10 786
Zlatý quentos 752
Zlatý Kepler 598
Zlatý iceT 579

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.