Avatar uživatele
matty

Jak se vyrábí bujón?

Nikde jsem nenašel recept jak si vyrobit domácí bujón.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5347 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
alenka901

Silný čirý hovězí bujón
Potřebujeme:

200 g hovězího předního (hrudí), 500 g morkových kostí, 500 g telecích kostí, 1 holub nebo půlka slepice, 500 g hovězích jater, 2 mrkve, 2 petrľele, půlka menšího celeru, 2 cibule se slupkou, sůl, půl kostky masového bujónu, čerstvá petrľelk
Jak na to:

Veąkeré maso a kosti opereme ve studené vod. Holuba či slepici rozsekáme na menší kousky. Na morku z kostí lehce osmažíme očištěnou a na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme maso, kousky holuba či slepice a ihned zalijeme vodou. Přidáme kosti, trochu soli a vaříme zvolna 2 hodiny. Hotový vývar procedíme, necháme ustát a příp. lžící zlehka sebereme přebývající tuk. Bujón můžeme případně dokonale vyčistit rozšlehaným bílkem. Nakonec jej přelijeme přes ubrousek a podáváme velmi horký v šálcích.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lencis

Bujón je silný masový vývar. Může být z jakéhokoliv druhu masa, včetně rybího. Pravý bujón je opravdu jen čirý vývar, který se dále používá buď k výrobě polévky, omáčky, šťávy pod maso atd…

Pokud máte na mysli bujón ve smyslu polévky je hrozně moc možností a receptů.

Základem je vždy voda, maso (nejčatěji hovězí či drůbeží), případně více druhů mas včetně třeba kostí, drůbků apod, které ve vodě uvaříme do měkka. A dále přidáme polévkovou zeleninu, koření dle chuti. Možné přidat žlotek či bílek.

Jeden receptík z mnoha:

Ingredience
1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli

Příprava
Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a vaříme dál asi půl hodiny, až je kuřecí maso měkké. Maso z hrnce vyjmeme a můžeme použít k přípravě jiných pokrmů (např. rizoto). Vývar procedíme velmi jemným sítem a odstraníme tuk.

http://www.sre­cepty.cz/recep­t/domaci-drubezi-bujon-vyvar

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Attack-design

obyčejný procezený a odmaštěný hodně silný vývar

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek