Avatar uživatele
Zlatý

Jak dlouho vydrží škvařené vepřové sádlo při pokojové teplotě?

Štve mě, že si jej nemůžu hned namazat, když jej vytáhnu z ledničky. Nebo snad existuje něco jako Flora light, kde většinu obsahu tvoří zaemulgovaná voda a dá se namazat za každé teploty? Proč sakra neexistuje Sádlo light?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Pokud to bude do 20 stupňů vydrží cca půl roku

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Dlouho. Já ho sice nikdy neměl déle než měsíc, obvykle max. týden, to víš, když nesmíš chléb se sádlem a s cibulí, tak si ho dáváš 2x denně! Jak píše Drap, teplota kolem 20°C je ideální na roztírání, při vyšší už je to nemá tu správnou konzisteci.

Jen ho nedrž na přímém Slunci (nejlépe v komoře ve tmě a pod víčkem kvůli případné návštěvě hmyzí brebery, ten xindl je nezničitelný a vleze VŠUDE).

Kupované vydrží určitě ještě déle, než domácí, podobně jako mléko. ;) :D :D


Avatar uživatele
Zlatý

Pokud se jedná o kupované sádlo, je lepší jej skladovat v ledničce. Domácí škvařené sádlo není tak tuhé a je lépe roztíratelné. To lze tak týden skladovat při teplotě cca 20°C na temném místě. :-))
"Delším skladováním sádla v pokojové teplotě sádlo (stejně jako jiné tuky) žlukne. Žluknutí se urychluje světlem, zejména v místech, kam svítí slunce. Žluklé sádlo ztrácí typickou vůni, později páchne. Počáteční změny se projevují v chuti tím, že lahodná chuť se mění v nepříjemnou, označovanou také jako škrablavou (při polknutí působí nepříjemně v zadní části ústní dutiny). Při skladování přijímá sádlo pachy jiných potravin nebo látek.
http://www.receptynamaso.cz/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

dudu

V naší rodině sádlo většinou vydrželo do příští domácí zabíjačky a ty bývaly v roce zpravidla dvě. Hovořím o době kdy se choval sádelnatý typ a prase mělo před porážkou ke dvou metrákům. Vrstva tuku bývala tlustá na čtyři prsty a hrnec s vyškvařeným sádlem pak měl 40 i více litrů. Dnes má vrstva sádla cca 2 cm a při průmyslovém zpracování se používá separace párou. Tomu často odpovídá co do chutě i trvanlivosti výsledný produkt.

Avatar uživatele
Zlatý

led

Neviem ako u vás prebiehal test životnosti (hlavne doma) škvařeného vepřového sádla u nás nikdy nevydržalo dlhšie než do zjedenia, čo bolo približne v aliendronovej týždennej tolerancii

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

Jenom bych nesouhlasil s tím, že kupované vydrží dýl. Maximálně stejně, ale někdy kratčeji. Doma pěkně škvaříš, dokud nejsou škvarky pěkné. V tom čase už je ze sádla dobře odpařená voda a sádlo vydrží hodně dlouho, půl roku je minimum.
Dřív bývalo sádlo drahé a aby ho bylo víc, tak se ho část slévala když mělo ještě víc vody a škvarky nebyly hotové. Takové sádlo se dřív kazilo, ale dnes snad obchodníci nemají potřebu dělat takové praktiky.

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

Tak to se mi ulevilo, i když chleba se sádlem a cibulí si dávám jen tak 2x týdně. S máslem je to asi horší, co?

Avatar uživatele
Zlatý

aliendrone

To si piš. Ale prasit si zdraví mazáním másla na chléb je o ničem, na rozdíl od posoleného sádlíčka s cibulí to zase taková dobrota není. ;) :)

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

Ale máslo prý líp sedí ke kaviáru a ke tvarůžkům. Taky na Wejce se se pak letí jako po másle...

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1250
Zlatý annas 1131
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 715
Zlatý Kepler 713
Zlatý iceT 556
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 483
Zlatý quentos 456
Zlatý mosoj 406

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.