Avatar uživatele
Zlatý

Co je to (z chemického hlediska) vývar?

Příklad, dám do vody bambus a postavím ho na horkou plotnu. Za jak dlouho dostanu "vývar z bambusu"? Je pevně dán minimální poměr složek emulze?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Vývar je chemicky extrakt nebo výluh a je to roztok. V tomto případě se extrakce ( výluh) urychluje varem,
teplotou se zvyšuje rozpustnost vyluhujících se látek.

http://cs.wikipedia.org/…

Emulze není roztok ale směs nejméně dvou vzájemně nemísitelných látek v kapalném stavu. Poměr může být jakýkoliv. Emulze mají tu vlastnost, že pokud se ponechají v klidu rozdělí se opět na původní složky. Viz. na př. směs voda - olej.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Podle mě není.Je to nějaký výluh,výtažek neurčité hustoty a poměru vylouhovaných látek k vodě.Když to vztáhnu na kuchyni-běžný vývar,kdy chci mít šťavnaté maso=dej maso do horké vody. Naopak silný vývar=dej maso do studené vody a nech táhnout /tj ne vařit,ale probublávat/ 2-5 hodin.Takže dostanu různě silný vývar.
Ale ty jsi chtěl asi odborný názor šemíka.


Avatar uživatele
Stříbrný

Z chemického hlediska není "vývar" definován. Zřejmě se bude jednat o soustavu roztoku a emulze.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 3220
Zlatý quentos 1427
Zlatý mosoj 1389
Zlatý Drap 1211
Zlatý Kepler 950
Zlatý led 725
Zlatý gecco 710
Zlatý marci1 664
Zlatý Lamalam 656
Zlatý hanulka11 627

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.