Avatar uživatele
Bronzový

Recept na domácí pečivo?

chci přestat jíst kupované pečivo a chtěla bych si dělat domácí - ovšem dietní. Máte někdo, kdo dodržujete zdravý životní styl, nějaký dobrý recept na dietní rohlík/chléb? Jak moc je hladká mouka nezdravá?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Kdysi jsem občas chléb pekla doma, ale teď nám chutná kunínský chléb, který je bez jakýchkoliv přídavných látek. Občas kupuji i tmavý chléb z domácí pekárny. Chleba nebo dalamánky jsem pekla v troubě, ale jen z poloviční dávky.

Recept: 1 kg žitné chlebové mouky, 1 kg hladké m., 1/2kg polohr. m., 2 droždí, 3 lžíce soli, 3 lžíce octa, 3 lžíce kmínu, 1,5 l vlažné vody. Vše zpracujeme v těsto a necháme kynout 45 min(jednou srazíme). Poté rozdělíme na dva velké nebo 4 menší bochánky, vytvarujeme a ještě necháme chvilku kynout. Pečeme 10 min na 220 stupňů
a pak 45 min na 180 st. Potíráme slanou vodou.

Hladká mouka obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů - alergie apod). Způsobuje nadýchanost pečiva, které se k sobě dobře váže. Neobsahuje vlákninu a minerály, o které bílá mouka přišla při průmyslovém zpracování.

Recept na housky i s postupem najdete na:
http://recepty.vareni.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Avatar uživatele
Zlatý

Z kupovaného chleba mohu vřele doporučit fi Ason. Upravilo se mi po něm trávení skvěle. Ovšem, není tak měkounký jako běžný chléb.
Nedávno jsem, viděla v TV, že jej ani nedopékají, aby byl nadýchanější.
Co se týče mouky - jedině Pžedměřickou. z Předměřic nad Labem. Viděla jsem ji v Tescu.
A....nejde jen o hladkou či hrubou mouku. Víme, že zdravější je celozrnná, ale i tam není celozrn.jako celozrn.
Hodně záleží na zpracování mouky, a také na zpracování těsta atd.
Je to na delší diskuzi. Mám i mail.


Avatar uživatele
Bronzový

jak někdo vyleze ven s tím,že hladká mouka je nezdravá,tak by neměl jít do první třídy,protože starší osoba ví,že hladkou moukou se naší předci živí několik tisíc let,polohrubá přišla v minulém století a hrubá mouka je česká specialita
záleží,jen na tom jak si to pečivo budete připravovat,můžete přidávat něco celozrné pčeničné,nebo i žitné,nebo mleté ostuby,místo tuku míchat těsto s jogurtem ,nebo kefírem,jak začnete péci,tak sama budete fantazírovat a během let se dopracujete,jako poradce
JINAK DOPORUČUJI PRO ZAČÁTEK PEKÁRNU NA CHLEBA,TAM SE DAJÍ DĚLAT ZÁZRAKY,ALE KUPTE DVOUHÁKOVOU,
JINAK DOBROU CHUŤ
ještě dodávám,byl jsem spočítat kolik druhů mouky mám doma,tak je to dvanáct druhů a jen hladké pět druhů,takže že hladká mouka něco obsahuje a něco ne vysloví jen čtenář a né praktik

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.