Avatar uživatele
Stříbrný

Když si v restauraci objednám lahev vína

číšník mi dá ochutnat a já ho odmítnu, co s ním potom udělá?
Naúčtuje mi ho? Jeto všechno jen divadlo, nebo ho opravdu můžu odmítnout?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Nemůže Vám ho naúčtovat:Poté, co vám číšník přinese láhev vína, by vám měl ještě před jeho otevřením ukázat vinětu. Tak se ujistíte, že se jedná o vámi vybranou odrůdu a ročník. Pak vám do sklenice nalije malé množství vína, abyste mohli posoudit jeho barvu, chuť a následně jej schválit.

Je zvykem, že číšník položí korkovou zátku na váš stůl tak, abyste mohli vidět, jestli není plesnivá či vyschlá. Plíseň na zátce může znamenat, že je víno příliš staré. Suchý korek nám může napovědět, že víno nebylo správně uskladněno.

Další krok je velmi důležitý. Nemějte strach odmítnout víno, pokud jeho chuť opravdu nenaplnila vaše očekávání. Obzvláště v případě, pokud se za víno chystáte zaplatit nemalou sumu.

Mějte však na paměti, že červená vína je vhodné po otevření nejprve nechat „prodýchat“, jinými slovy, ponechat před konzumací na chvíli otevřená. Tím získají lepší chuť.

Ujistěte se, že je vaše víno servírováno při správné teplotě.

Největší chyba, které se dopouštějí mnohé restaurace, je, že všechny druhy bílých vín automaticky umísťují do nádob s ledem. Všechna vína by měla být před podáváním vychlazená na správnou teplotu. Ponecháme-li bílé víno v nádobě s ledem, bude příliš studené.

V případě, že vás bude během večera obsluhovat sommelier, je vhodné mu nechat spropitné ve výši mezi 10 až 20 procenty ceny vína.

Zdroj: internet

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

ad jami, konečně po 8 hod. od vložení otázky někdo vložil osvětu pro neznalé a tápající -. máš zaslouženou nominaci!

Nicméně doplním pro úplnost.
Víno se objednává z vinného lístku konkrétní značka, případně ročník.
Ochutnávka tudíž není jako na trhu, kde si teprve zákazník vybírá náhodnými degustacemi neznámý tovar.
Servírování vína je obřad, jenž má svá pravidla i racionální detaily. (K té korkové zátce - nejprve k ní číšník přivoní, zda nevykazuje příznaky nekvality skladování a pokládá nikoliv jen na stůl, ale na ubrousek.

Před naléváním je třeba znovu opatrně otevřít hrdlo láhve ubrouskem. Poté číšník odlije trochu vína osobě, která jej objednala. Host se ochutnáním ubezpečí, že je VÍNO SPRÁVNĚ VYCHLAZENO A NEOBJEVUJÍ SE V JEHO CHUTI ŽÁDNÉ VADY ZPŮSOBENÉ NAPŘ. ŠPATNÝM USKLADNĚNÍM VÍNA. Když je host s vínem spokojený, dá pokyn číšníkovi, aby obsloužil ostatní hosty u stolu. Nalévá jim podle pravidel z pravé strany. Na konec dolije pohár tomu, kdo pohár ochutnával. Ten by měl ovšem nejlépe vzorek vína nejdříve dopít, aby mohl číšník nalévat do prázdné skleničky.

Další, viz odkaz ve zdroji:
(P.S. Z některých otázek čiší ostudná absence kulturního povědomí a etikety, kdy mají namyšlení, ale prázdní kindrmanažeři a jupíci mezery ve vzdělání hraničící s kuturním barbarstvím až primitivismem. Zřejmě ani netuší, jaký význam má zkřížený příbor na talíři, stejně jako většina dnešních nevyučených servírek a číšníků).
Doplňuji:
ad mojitek - souhlas s tvým upřesněním.
Leč lze se důvodně domnívat, že drtivá většina zdejších tazatelů ani nepřijde do styku se sommelierem (spíše v opravdu luxusních podnicích), takže jim zkušenější rady mohou připadat poněkud exoticky.
(P.S. Jinak se správně píše se 2 "m" - viz odkazy):
http://slovnik-cizich-slov.abz .cz/…
http://cs.wikipedia.org/…

Zdroj: http://www.vino-vitis.cz/vino/ vino-informace/vino-podavani.h tml


Avatar uživatele
Stříbrný

ano, klidně ho můžete odmítnout, k tomu ta ochutnávka slouží... hlavně u drahých vín.

škoda: víno za 120 korun? vy jste dlouho nebyl v restauraci, že?? u nás stojí nejlevnější sklenička vína (2 dc) 165 kč... sommelier rozumí vínu mnohem víc než si myslíte, proto je také sommelier... v každé správné restauraci vám obsluha dokáže poradit nejlepší značku vína, kterou nabízejí, správně víno naservírovat a všechno kolem toho


Avatar uživatele
Zlatý

jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých vín(viz. dekantování/dekantovací nádoba).U normálních,např.přívlastkových č.vín za cenu např.200-400,- které dostanete běžně v restauraci se toto nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese a otevře nechávat víc.

Doplňuji:
Dr.Axl : "mm" máš pravdu.Já vím,jen mi přišlo zbytečný to sem házet :-) Na specializovaným webu píšu vše jak se psát má,samozřejmě.Ty odborné rady stejně TADY nikdo neocení. Oceňují se ty,které jsou vloženy jako první-(zkušenost z mnoha odpovědí ZDE na tomhle webu).Takže to je prašť jako uhoď :-)


Avatar uživatele
Registrovaný

Chce prodat nějaké víno za 120 korun. Je samozřejmostí nechat na ochutnání, jestli ano nebo ne. Za to ochutnání se neplatí. Nebo se mravy mění? Vždyť tu otevřenou flašku stejně prodají, tak co. Víno je zboží kterému rozumí konzument a ne prodavač.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Kultura a společnost

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Kultura a společnost

Zlatý annas 3356
Zlatý Drap 1790
Zlatý led 1450
Zlatý hanulka11 1277
Zlatý quentos 1113
Zlatý marci1 1074
Zlatý vagra 799
Zlatý mosoj 798
Zlatý gecco 714
Zlatý iceT 652

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.