anonym
Odpověděl/a – 19.březen 10:52
ad jami, konečně po 8 hod. od vložení otázky někdo vložil osvětu pro neznalé a tápající -. máš zaslouženou nominaci!
Nicméně doplním pro úplnost.
Víno se objednává z vinného lístku konkrétní značka, případně
ročník.
Ochutnávka tudíž není jako na trhu, kde si teprve zákazník vybírá
náhodnými degustacemi neznámý tovar.
Servírování vína je obřad, jenž má svá pravidla i racionální detaily.
(K té korkové zátce – nejprve k ní číšník přivoní, zda nevykazuje
příznaky nekvality skladování a pokládá nikoliv jen na stůl, ale na
ubrousek.
Před naléváním je třeba znovu opatrně otevřít hrdlo láhve ubrouskem. Poté číšník odlije trochu vína osobě, která jej objednala. Host se ochutnáním ubezpečí, že je VÍNO SPRÁVNĚ VYCHLAZENO A NEOBJEVUJÍ SE V JEHO CHUTI ŽÁDNÉ VADY ZPŮSOBENÉ NAPŘ. ŠPATNÝM USKLADNĚNÍM VÍNA. Když je host s vínem spokojený, dá pokyn číšníkovi, aby obsloužil ostatní hosty u stolu. Nalévá jim podle pravidel z pravé strany. Na konec dolije pohár tomu, kdo pohár ochutnával. Ten by měl ovšem nejlépe vzorek vína nejdříve dopít, aby mohl číšník nalévat do prázdné skleničky.
Další, viz odkaz ve zdroji:
(P.S. Z některých otázek čiší ostudná absence kulturního povědomí a
etikety, kdy mají namyšlení, ale prázdní kindrmanažeři a jupíci mezery
ve vzdělání hraničící s kuturním barbarstvím až primitivismem.
Zřejmě ani netuší, jaký význam má zkřížený příbor na talíři,
stejně jako většina dnešních nevyučených servírek a číšníků).
Zdroj: http://www.vino-vitis.cz/vino/vino-informace/vino-podavani.html
anonym
Odpověděl/a – 19.březen 18:56
ad jami, konečně po 8 hod. od vložení otázky někdo vložil osvětu pro neznalé a tápající -. máš zaslouženou nominaci!
Nicméně doplním pro úplnost.
Víno se objednává z vinného lístku konkrétní značka, případně
ročník.
Ochutnávka tudíž není jako na trhu, kde si teprve zákazník vybírá
náhodnými degustacemi neznámý tovar.
Servírování vína je obřad, jenž má svá pravidla i racionální detaily.
(K té korkové zátce – nejprve k ní číšník přivoní, zda nevykazuje
příznaky nekvality skladování a pokládá nikoliv jen na stůl, ale na
ubrousek.
Před naléváním je třeba znovu opatrně otevřít hrdlo láhve ubrouskem. Poté číšník odlije trochu vína osobě, která jej objednala. Host se ochutnáním ubezpečí, že je VÍNO SPRÁVNĚ VYCHLAZENO A NEOBJEVUJÍ SE V JEHO CHUTI ŽÁDNÉ VADY ZPŮSOBENÉ NAPŘ. ŠPATNÝM USKLADNĚNÍM VÍNA. Když je host s vínem spokojený, dá pokyn číšníkovi, aby obsloužil ostatní hosty u stolu. Nalévá jim podle pravidel z pravé strany. Na konec dolije pohár tomu, kdo pohár ochutnával. Ten by měl ovšem nejlépe vzorek vína nejdříve dopít, aby mohl číšník nalévat do prázdné skleničky.
Další, viz odkaz ve zdroji:
(P.S. Z některých otázek čiší ostudná absence kulturního povědomí a
etikety, kdy mají namyšlení, ale prázdní kindrmanažeři a jupíci mezery
ve vzdělání hraničící s kuturním barbarstvím až primitivismem.
Zřejmě ani netuší, jaký význam má zkřížený příbor na talíři,
stejně jako většina dnešních nevyučených servírek a číšníků).
Doplňuji:
ad mojitek – souhlas s tvým upřesněním.
Leč lze se důvodně domnívat, že drtivá většina zdejších tazatelů ani
nepřijde do styku se sommelierem (spíše v opravdu luxusních podnicích),
takže jim zkušenější rady mohou připadat poněkud exoticky.
(P.S. Jinak se správně píše se 2 „m“ – viz odkazy):
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=sommelier&typ_hledani=prefix
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sommelier
Zdroj: http://www.vino-vitis.cz/vino/vino-informace/vino-podavani.html