Avatar uživatele
Pokročilý

Jak dlouho vydrží maso v lednici?

Jak dlouho vydrží maso?
od pátku (6 dní) máme v lednici naloženou v oleji krkovičku na gril. Je ješě použitelná?
A od soboty (5 dní) je tam jen v sáčku nijak nenaložená kotleta na gril, je i ta použitelná?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Pokud je maso senzoricky v pořádku (tj. nesmrdí, není zelené nebo oslizlé), tak je nejspíš OK.

Halasné sdělování, že "u nás je všechno nejčerstvější" je marketingový trik supermarketů. Konkrétně hovězí maso (ale i jiné) je dobré nechat "uzrát".

Zrání masa probíhá u masa dle druhů zvířat s rozdílnou rychlostí. Drůbeží maso dosahuje zpravidla vhodného stavu zralosti (chuť a křehkost) již po asi 36 hodinách. Vepřové maso k tomu potřebuje minimálně 3 – 4 dny, telecí maso asi 1 týden a hovězí dokonce 2 – 3 týdny. Během procesu zrání nastává odbourávání struktur svalového vlákna, později i pojivové tkáně svalu. Tyto biochemické reakce jsou vyvolány enzymy přítomnými ve svalu a vedou ke zlepšení křehkosti masa. Čerstvé hovězí maso staré jen 3 – 5 dní je tuhé a nezkřehne ani při normálním obvyklém postupu úpravy.

Zráním masa se také optimalizuje jeho chuť. Vznikající látky však podléhají dalším reakcím. Poklesem teplot na až +1 °C se i tyto chemické reakce zpomalují, ale ne zcela zastavují. Z těchto důvodů by se maso nemělo dále skladovat po ukončení popsaných zracích procesů déle jak 8 dní, u hovězího maximálně 14 dní. Skladování po této lhůtě lze doporučit pouze u zcela libového masa.

Zdroj: www.maso.cz/hygiena-a-technolo gie-masa-podrobne.as p?id=9

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Chlazené maso od řezníka skladuji v lednici maximálně 24 hodin.
Naložené na gril 48 hodin.

Po 6 dnech bych to stejně jako -iv- už jen opatrně vyhodila.


Avatar uživatele
Zlatý

To vám prozradí oči a nos .


Avatar uživatele

Sama za sebe .. ja uz bych to nikdy nejedla !
Kdovi , jak byla predtim dlouho " nalozena " jeste u reznika. ! -iv-


Avatar uživatele
Pokročilý

Krkovičky v oleji bych se nebál,kotletu samozřejmě vyhodit.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.