babička vždy říkala že klíčky ktere vyklíčí na bramborách jsou moc jedovate zajíma mně co je moc,dokažou otravit člověka, kolik by jich vlastně musel sníst,zničí se jed vařením.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Wolf_Net před 5270 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Babička měla (nebo má) pravdu. Ve slupce zelených částí brambor, pod
ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg jedovatého solaninu na
100 gramů. Ale pouze na povrchových částech, dovnitř brambor
neproniká.
Tip: Solanin se vařením nezničí, okrájejte proto důkladně zelené části
a klíčky odstraňte.
Solanin obsahují tedy zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány
na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může
projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od
400 mg výše mohou být následky smrtelné.
0 Nominace Nahlásit |
„Zelené části brambor a bramborové klíčky obsahují alkaloid solanin, který ochromuje činnost mozku, míchy a srdce.“
Citace z jedné stránky, sice to je k výživě králíků, ale předpokládám, že jako u ostatních pokusů na králících to má vliv i na člověka.
Na druhou stranu jsem tak nějak neřešil, zvlášť v mládeneckých dobách a prostě jsem ty klíčky z brambory odloupal a bylo… 🙂 Zatim žiju, mícha dobrá, mozek nechť posoudí jiní… 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Moje Babička vyučená kuchařka mi vždy říkala,že Když máme Brambory s klíčky dáváme pozor, jestliže nám brambory začaly ve spíži klíčit. Klíčky před vařením musíme odstranit,protože obsahují jedovaté látky
zde v odkaze vám zasílám co jsem vyhledala.
Chceme-li upotřebiti klíčících brambor, odstraníme klíčky a brambory vaříme oloupané. Klíčky i slupka brambor klíčících, právě tak jako slupka raných brambor, jsou jedovaty.
http://www.ochutnejtemoravu.cz/o_bramborach_lusteninach_a_houbach
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 600 | |
zjentek | 569 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |