Avatar uživatele
anonym

Proc se mi vždy zkazí?

vzdycky kdyz je bourka zkazi se mi v lednici otevrene mliko,kupuji trvanlive tak to nechapu

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? Miroslavst, Jahoda, anonym, anonym, 1popelka1, aramah, pekynka, Bunnik před 4210 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké) způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce určitě děje.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Miroslavst

Nejsem chemik ani fyzik, ale domnívám se, jak trochu nakousl mosoj, že by to spíš než tlak mohl způsobotat ozon, který vzniká v atmosféře vlivem elektrostatických výbojů způsobených bleskem.
To alespoň případná nápověda pro mosoje ajinak taky mě to zajímá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Podobná otázka už tu jednou padla.

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otázky/ proc-kysne-mleko-pri-bource

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Už jsem to slyšela, ale mě se nekazí.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření