Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červenec 19:17

Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka změna tlaku při bouřce, která určitě je.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červenec 20:01

Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké) způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce určitě děje.