Avatar uživatele
led

Prečo stolári pred použitím klinca buchnú kladivom na na špičku klinca a jemne zrazia jeho ostrosť?

To sa nemôžu už tak upravené klince vyrábať?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? skorcovaz, tom004 před 4535 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Tím klepnutím na špičku se otupí a při zatloukání se vlákna dřeva trhají.Zabrání se podélnému štípnutí dřeva.Špička totiž vlákny projede a trhá je od sebe.Když je tupá,vlákna přetrhne,neodděluje je od sebe.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
venkovan

No odpovědí je tu dost, ale není to třeba tím, že truhláři si za ty leta praxe nezapamatovali, že hřebík se tluče špičkou do dřeva a pořád každý se snaží nejdřív zarazit hlavičkou (tlučou na špičku)a potom jim to dojde a hřebík otočí?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Takto „upravený“ hrot klinca při zatloukání netrhá dřevo.
Zdůvodnit to ale neumím.
Snad to souvisí s tím, že hrot potom nevytváří tak ostrý klín, ale dělá si před sebou větší díru. Dřevo se potom netrhá.

Tom má podobný názor.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

Truhláři naťuknou ostrou špičku,protože na kraji dřeva(většinou měkkého) by tato špička působila jako klín,vlákna by se roztáhla a dřevo by prasklo.Naťuknutý hřebík zamezí roztažení ,čili hřebík protrhne vlákna a tím se dřevo na kraji nerozštípne.Vyz­koušejte to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

Jestli „klince“ jsou hřebíky, tak na hřebík se klepne, aby byla špička plochá a kopírovala směr vláken. Ve výrobě by se to nejspíš nerentovalo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

venkovan:
úvaha vskutku originální, bod

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek