Avatar uživatele
Fallagela

Nejvíce výživná luštěnina?

Která z luštěnin je nejvíce výživná? Sója?
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10 před 3976 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
http://www.mo­jesoja.cz/soja-potravina-pro-zdravi
Doplňuji:
Ad cochee – výživný = obsahující, poskytující hodnotnou výživu.
.
Všechny potraviny obsahují více nebo méně kalorií, ale ne všechny potraviny obsahují výživné látky, jako jsou minerální látky, vitamíny a stopové prvky, které tělo potřebuje k budování a náhradě miliónů svých buněk, které umírají každý den. Kalorie nestaví buňky, živiny ano

Právě vysokou nutriční hodnotu ,především vysoký obsah bílkovin, má sója. Je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

nejsem si jistá, musely by se vypočítat
kalorie našla jsem pouze toto..
http://clanky­.vareni.cz/dru­hy-lustenin/
Doplňuji:
následně ještě nějaké recepty ..
http://www.epul­s.cz/vyziva/273-lusteniny-popelka-v-kuchyni

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Pohledem na kalorické tabulky zjišťuju, že na správnou odpověď nebude otázka dostatečná. Sója syrová například má 13 010 kJ/kg, ale vařená jen 7 440 kJ/kg. Pražená sója zase 4 710 kJ/kg. Syrový hrách 14 800, vařený 3 300 kJ/kg. A tak dále.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivana525

Hodně výživná je taky cizrna, co jsem se dočetla zde http://www.zdrava-cizrna.cz/. Údajně obsahuje až 30 % bílkovin, vlákninu, vápník, nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, dále vitamín E nebo C. Z pohledu kalorií bych řekla, že to bude u všech podobné – závisí na poměru bílkovin, sacharidů a tuků.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

cochee,
tak asi ten hrách nakonec bude
výživnější, když by např. rostl
na zahrádce ? než sója, když ta
se syrová jíst nedá jen upravená
např. jen jako sýr apod.
víc jsem nehledala jen tu soju
v mém odkazu se uvádí, že má
1449 kJ/100 g ..

před 3976 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Briketko, nejde o kalorie, ale o látky, které soja obsahuje.
Hrách určitě není tolik výživný, ale hrášek bude mnohem víc.

před 3976 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Annas, já mám naopak za to, že když řeknu o jídle, že je výživné, tak je bohaté energeticky, nikoliv rozmanitostí látek. Příkladem jsou houby – 90% vody, žádné tuky, minimum sacharidů, nějaký provitamin A a vitamin D a více vitaminů komplexu B. Přestože obsahují kyselinu fosforečnou, draslík, vápník, železo, síru a hořčík a najdeme v nich i některé stopové prvky jako zinek, mangan, měď, titan – houby jsou deklarovány jako potravina s nepatrnou výživnou hodnotou.

před 3973 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

annas,
ajó ajó já ho nejedla ani
nepamatuju spletla se a
zas jsem se užbleptla :DD

před 3976 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

🙂

před 3976 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek