Avatar uživatele
BELA81

Máte někdo zkušennosti se sušením ovoce bez sušičky?Jak se správně postupuje aby sušení proběhlo úspěšně?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? www před 3357 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Babička to dělávala na starých kamnech buď nahoře, bokem plotny a nebo v troubě. Vím, že to vždy trvalo dlouho, muselo se sušit opatrně, pomalu. Přesněji si to nepamatuji, proto jsem prohlídnul net:
"Sušení v troubě
Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Většinu druhů ovoce začínáme sušit při nízkých teplotách (asi při 20 - 30° C), když se část vody z ovoce odpaří, teplotu zvýšíme na 50 - 70° C, v závěru sušení teplotu opět snížíme. Teplota nad 85° C ničí nejen vitamíny, ale také barvu a vůni ovoce."
http://clanky.vareni.cz/…

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Potřebuješ zdroj tepla na sušení. Sušička je opravdu nejlepší . Jinak se sušívalo dříve na drátěných lískách a stojanek u kamen, lze využít i radiátor. Problémem je , že až dozrává většina ovocetak sluníčka je málo. Proto se stavěly sušárny na ovoce, které se vytápěly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

Nad kamna na chalupě jsem naskládala nad sebe dřevěné rámečky potažené pletivem a nich jsem ovoce sušila, ale já tam mám vhodné místo. Soused zabudoval kamna do zděného prostoru a s dřevěnou nadstavbou a tam ty rámečky vkládal na lišty. Už jsem ale sušila křížaly i na slunci.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek