Před chvílí byla o tom v TV zmínka, prý se to zase vrací do módy a sběratelé se po tom můžou utlouct. Mylně tam uvedli, že to byl první plast. Nikoliv, jde o křehký termoset, ale je to první "umělá hmota". Typickým výrobkem byly takové ty černohnědé kliky na dveřích, nebo staré telefony.
https://pixabay.com/…
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? orestez, marci1, Gestas, independent před 1038 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V garáži vypínač typu "Tahem zapni, stiskem vypni."
7Kdo udělil odpovědi palec? orestez, Mc Merkurion, marci1, Klaproth, Kepler, nyjono, aliendrone
před 1038 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, kliku i sluchátko :-)
3Kdo udělil odpovědi palec? marci1, Kepler, aliendrone
před 1038 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že skoro každý doma něco má. Ještě nedávno se z toho dělaly objímky žárovek, kryty zásuvek atd. Teď zrovna si peču v remosce kuře a koncovka zásuvky, která se strká do remosky je z nějakého porcelánu obalená bakelitem
3Kdo udělil odpovědi palec? marci1, Kepler, aliendrone
před 1038 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozdvojku.
Tedy spíš roztrojku :-).
A nevím, jestli i přes svůj věk není kvalitnější, než ty dnešnį rychlovky z chine, kde ani někdy zástrčka nedrží.
0 Nominace Nahlásit |
Sluchátko od telefonu z obrázku.
Škoda, že nemám i ten telefon, líbí se mi.
0 Nominace Nahlásit |
Sluneční brýle po dědečkovi.
V dnešní době by se řeklo,že jsou to "wayfererky"
0 Nominace Nahlásit |
Na bakelitové přepínače zásuvky 230 V pro externí použití nedám dopustit. Bakelitové dveřní kliky mě nevadí.
0 Nominace Nahlásit |
několik různých vypínačů (tahemzapů), nástěnné vypínače a zásuvky v garáži, u babičky jsou bakelitové kliky, a spooooouuuustu dalších věcí ze starší doby ... ;-D
0
před 819 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
I když jsem chemik, na ten název jsem jen vypleštil očiska:-)) Ale jo, může být. Já jen vím, že bakelit je fenolformaldehydová pryskyřice.
Jako děcko jsem měl taky takovou promítačku obrázkových pohádek ve veselé černé barvě.
Já třeba nemám doma z bakelitu vůbec nic. Mezi ty sběratelské kusy patří třeba vysavače Standard, rádia nebo žehličky.