Avatar uživatele
Hranato

Které fazole by se neměly jíst naklíčené?

Jaké látky obsahují, že by mohly být pro člověka jedovaté? A v které fázi klíčení se tyto látky objevují?

Zajímavá 0 před 2335 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

1. Jedovaté látky se objevují v syrových fazolích, takže i naklíčené jsou jedovaté. kromě dovu druhů – viz níž.

„Zralé syrové fazole obsahují jedovaté látky, které se neutralizují tepelnou úpravou. Mezi tyto látky náleží jednak bílkovinné látky zvané lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek, a přinejmenším u některých druhů i kyanogenní glykosidy faseolunatin a linamarin, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková. Otrava syrovými fazolemi se projevuje zejména nevolností, zvracením a průjmem“

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Fazol

2. „Všechny fazole až na fazole Mungo a Adzuki jsou jedovaté. Jedovaté jsou i jejich lusky, klíčky a další části. To však neznamená, že bychom měli fazole ze svého jídelníčku vyloučit nebo se jich obávat. Důležité je, abychom věnovali pozornost jejich přípravě“ atd.
http://styl.in­story.cz/416-pozor-na-jedovate-fazole.html

3. Více o fazolích mungo a azuki,
http://zdravi­.peknetelo.eu/zdra­ve-potraviny/fazole-mungo-fazole-azuki/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek