Avatar uživatele
zjentek

Je zkvašený jablečný mošt nějak zdravotně závadný?

Díky všem. Přišel jsem na dobrý způsob, jak kvašení předejít. Je to 5min. pasterizace při 75 – 80°C. Důležité je plnit do lahví až po okraj.

Znáte někdo ještě lepší způsob skladování moštu tak, aby co nejdéle vydržel? (Vyjma hl. zamražování.)

Díky ;)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Bičiště, Drap, aliendrone, EKSOT123 před 2008 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Záleží jaký, dobře zkvašený se běžně pije pod lidovým označením „jabčák“. Je alkohol nějak zdravotně závadný? 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Neměl by být, ale pitelný taky být nemusí. Záleží na tom jak to zkvasilo. Pokud by to bylo bez přístupu vzduchu alkoholovým kvašením, pak to nechat pod brblátkem až do dokvasí. Pak s tím rychlo do pálenice.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Neměly by být žádné zdravotní potíže, ale chutný nijak zvláště nebývá. Od původního moštu je chuť a hony vzdálená.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron

Aspoň máte prírodný jablkový burčiak.
A čo myslíte ako sa kvasí víno ? Hroznový mušt, doplniť cukorový sirup, podľa potreby, na 13 – 14 ° Mulera a nechať kvasiť a po mesiaci máte mladé víno, rampáš. Po 2. alebo treťom stáčaní víno, a už na Vianoce, mladé víno .

Upravil/a: isteron

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EKSOT123

Taky bych to rád věděl trochu kvalifikovaněji, než to tady píšou chlapi, Ale snad teda dobry. Nesmí tam plavat kousky plísně. Dříve pivo tak dlouho nevydrželo, začalo „kvést“, což už asi nebylo dobry.
Známý si takhle nechává přes největší vedra nakvasit nejen mošt, ale i vodu ze štávou. Dá tam kvasinky a nechá mírně nakvasit. V takové situaci, když je člověk přehřátý a vyprahlý do morku kostí, obyčejná voda se šťávou (neperlivá) moc nespasí. Možná je to zdravější, než to řešit kupovanými perlivými nápoji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Asi jako každý chlast – v rozumné míře může být i prospěšný. :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

Dobrý, otázka byla o něčem jiném, ta pasterizace to je standartní a nutný postup, jinak to nemůže dlouho vydržet. Bez ní to jde leda u malého množství a zapnout ledničku naplno – pak by to mělo týden vydržet.
Ale píšu kvůli tomuhle: „Lahve až po okraj“ To je jednak trochu problém- při pasterizaci mošt zvětšuje svůj objem, po zchladnutí zmenšuje. Takže to úplně plný nebude nikdy. (Teda nemám s moštem zkušenost, zřejmě se to steriluje přímo v zavíčkovaných lahvích a pokud by byly plné, tak nevím co se stane po ohřátí) Marmeláda se za horka obrací na chvilku dnem vzhůru právě z důvodu, že se vaří zvlášť v hrnci, nalévá se do sklenic už uvařená a je potřeba sterilovat vršek sklenice a víčko.
U moštů a sirupů se navršek někdy dává troška silné kořalky nebo nějaký ksindl, který se pak musí odlít po otevření. Ale nejlepší možná bude, jak se píše ve starých kuchařkách, lahve skladovat naležato – vršek je tak zatopený moštem. Asi by bylo lépe lahve položit ještě horké, ale pokud se to steriluje už zavřené i s víčky tak jsou víčka sterilovaná a možná by se to ani nemuselo pokládat.

před 2004 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Zjentek, co jsem napsal bych asi shrnul tak, že buď lahve zazátkovat až po sterilaci a ještě horké aspoň na chvíli položit, aby se steriloval i vršek lahve s víčkem,\
nebo sterilovat zavíčkované, ale to bys nesměl dávat moc plné.
Nejlepší bude si to někde najít, co už je vyzkoušeno a co se osvědčilo. já odpovídám ač jsem mošt nesteriloval, protože

před 2002 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek