Avatar uživatele
Elk

Jaký rozdíl je mezi nožinou a kližkou?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, anonym před 3768 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mc Merkurion

je to vlastně totéž,kližka i noýina je vlastně spodní šlachovitá část nohou (všech !),u vepřového by se k tomu dalo přirovnat kolínko (taktéž klihovaté,a též přední i zadní),podrobněji třeba zde: http://nejedle-recepty.blogspot­.cz/2012/01/ho­vezi-maso.html#uds-search-results
Doplňuji:
…mělo být nožina

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nožina je hovězí zadní maso „osso buco“: a jedná se spíš o úpravu při bourání masa (maso s morkovou kostí) .
http://usedla­ku.cz/index.php/shop/pr­oduct/173-nozina-osso-buco-hovezi-bio
http://www.vi­talia.cz/gale­rie/pruvodce-hovezim-masem/#15
Kližka je hovězí kýta:
http://www.vi­talia.cz/gale­rie/pruvodce-hovezim-masem/#6
Doplňuji:
Pro upřesnění, pro ty, kteří považují kližku pouze za přední hovězí maso: Kližka může být „přední“ tj. z plece a hrudí , nebo „zadní“ (z kýty), která když se na objednávku nařeže na kusy s morkovou kostí, jedná se o tzv. „nožinu“ čili ossobuco.

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nevím co myslíš tou nožinou. Jestli jsou to myslíš nožičky, tak ty jsou vepřové, a kližka je část hovězího předního. Vynikající kvalitní maso na gulášek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

osso buco": Vynikající maso s morkovou kostí, ideální
k pomalému dušení pri nízké teplote – obsypané
zeleninou nebo na víne a bylinkách, nemusí se
moc podlívat, morek se pomalu rozpouští.
U rezníka dostanete spíše na objednávku,
protože se musí rezat pásovou pilou.Tak to je nožina.Elku, je prostě s kostí.Kližka je také z nohy(kýty),je to sval bez kosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Tady najdeš odpověď:
Průvodce hovězím masem
http://www.vi­talia.cz/gale­rie/pruvodce-hovezim-masem/#15

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Ontolo, kam na to probůh chodíte?
Od kdy je hovězí zadní (= hovězí kýta) kližka?

před 3767 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

ivzes: Kližka může být přední i zadní svalovina. Tazatel se ptal na rozdíl mezi nožinou (ossobucem) a kližkou, takže v tom případě se jedná o svalovinu z kýty (kližku) nebo s morkovou kostí (nožina-ossobuco).
http://www.vi­talia.cz/gale­rie/pruvodce-hovezim-masem/#6
http://www.vasa-jatka.cz/Kliz­ka.aspx

před 3767 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

ono totiž kuchařsky zadní není zadní,ale to lepší,plec se počítá do zadního a pod.,jde spíš o kvalitativní rozlišení,nebo snad budeš za oháňku platit 200/kg,protože je zadní,ne vše co kde kdo napíše musí být pravda,stačí se zamyslet.Mimochodem ono ossobuco je způsob bourání (řez na plátky pásovou pilkou)

před 3765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

je to italská specialita z masa z morkovou kostí >>> ne jiný název pro nožinu,nožina=kliž­ka je maso IV.kategorie a nepatří mezi zadní (zadní od slova zadek,nožina od slova noha)

před 3765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

jí se nedivím,ta to opsala,ale těm pisálkům ano,a ještě si budou hrát na odborníky

před 3767 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek