Avatar uživatele
Prostě já...

Jaká je šance, že se něčím nakazím, když sním syrové maso?

A jaký druh masa je nejbezpečnější ke konzumaci?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? paul1, df, Disraeli před 916 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Vysoká.
V poslední době, je konzumace syrové stravy hit.
Bakterie a parazit, salmonelóza, listerióza, číhá všude :D Tasemnice z hovězího masa Vás lékař může zcela zbavit. Vepřové je nebezpečné, přemnožené kančí. končí často v kafilériích.. Nedovařené/ne­dopečené kuře může být salmonelové (v ČR běžné, dostatečná tepelná úprava to jistí).
Při každé konzumaci syrového masa můžu počítat s nějakým zdravotním rizikem. Procenta odhadnout neumím, hledat nehodlám :) Syrové maso NEkonzumuji. „Tatarák“ jsem měla naposledy asi před 4 roky.
Vím, co jím: https://www.vim­cojim.cz/maga­zin/clanky/o-vyzive/Syrove-maso---pochoutka-nebo-r
https://www.ku­pi.cz/magazin/cla­nek/6545-syrove-maso-delikatesa-nebo-zdravotni-riziko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Viktorie II.

Záleží z jakého zvířete bys maso snědl. Mohl bys dostat tasemnici ze syrového hovězího masa, nebo svalovce z divokého, nebo i domácího prasete. O kuřatech se nebudu zmiňovat rozsáhleji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
agentpv

Jednou nám známej přinesl na chatu zajíce. Uděli jsme ho na smetaně, snědli a pak při zapíjení nám ten známej začal vyklákad co všechno z toho zajíce můžeme dostat za choroby i když je byl uvařenej.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Disraeli

Riziko tam vždycky je (logicky oproti tepelně upravenému, kde se riziko o NĚCO snižuje), ale pochybuji, že je vysoké. Samozřejmě je lepší to nechat zkontrolovat znalce, či veterinární kontrole (především zvěřinu, ale když chceš konzumovat syrové maso, tak je větší jistota nechat prekobtrolovat i ta domácí zvířata – tedy jejich maso).

Bezpečnější druh masa spíše domácí než divoká zvěřina. Jinak bych řekl, že to nejde říct a je to jedno. Nemyslím, že jsou všeobecně na parazity nachýlní víc některé druhy zvířat než jiné (obzvlášť když je i tolik druhů parazitů). Navíc u některých parazitů a nemocí nepomůže ani tepelná úprava, takže u zvěřiny je kontrola vhodná. Přesto je riziko u syrového masa podle mě jen o něco větší. U domácích zvířat skoro stejné riziko.
Strach ze syrového masa je hrozně přehnaný. Problém je, že zvíře MŮŽE mít nějakého toho parazira a podobně a tepelnou úpravou masa se riziko O NĚCO sníží. To hned neznamená, že syrové maso rovná se nějaké velké nebezpečí a že všechny nebo mnou zvířat jsou něčím nakažené, obzvlášť domácí. Salmonelu a podobně klidně dostaneš i ze zeleniny. A riziko že se ti stane něco po konzumaci jakéhokoli jídla, tam je vždycky. To už je riziko samo o sobě, když jíme. :D

Vařením se některé vitamíny a živiny mohou vytratit nebo poškodit (teď záleží na způsobu tepelné úpravy i teplotě). Platí třeba i pro zeleninu atd. Jako vývary, polévky a dušená nebo pečená a smažená zelenina je určitě dobrá, ale taky je občas dobré dát si syrové a neomezovat se na jeden způsob stravy.
Když si teď třeba kousek syrového hovězího koupeného v masně, tak šance že se něčím nakazíš je poměrně nízká. MŮŽEŠ, ale mnohem pravděpodobněji nemusíš. Nevýhody ježdění syrového masa nejsou, jen je tam trošilinku vyšší riziko, NEŽ u jiných jídel (kde je taky riziko). Ale nikdy není dobré jist jen jedné druh stravy a to obzvláště konkrétně upravené.
Chudáci masožravci (nebo pralidé), kteří denně snědí kila syrového masa. Hned bych jim to zakázal, samozřejmě pro jejich „dobro.“ Vnutil byhc jim pouze tepelně upravené maso nebo ještě „lépe“ bych z nich udělala býložravce. 😂

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Je to velmi nebezpečné a šance na nakažení není malá. Může to mít závažné následky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Kultivovaný člověk syrové maso nejí. Je to módní záležitost snobů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Disraeli

Rokio, šance na nakazení je velmi malá… jen je o něco vyšší, než u tepelně zpracovaných.

Avatar uživatele
Disraeli

elkon, i mnohem kultivovanější lidé, než jiní (ale taky i zcela běžní) jedí pokrmy ze syrového masa. Není to módní a není to ani snobské.
Všechno co se ti nelíbí nebo co komu chutná (a jinému ne) není snobské.

Nový příspěvek