Odpověděl/a – 31.říjen 10:12
Riziko tam vždycky je (logicky oproti tepelně upravenému), ale pochybuji, že je vysoké. Samozřejmě je lepší to nechat zkontrolovat znalce, či veterinární kontrole.
Bezpečnější druh masa spíše domácí než divoká zvěřina. Jinak bych
řekl, že to nejde říct a je to jedno. Nemyslím, že jsou všeobecně na
parazity nachýlní víc některé druhy zvířat než jiné (obzvlášť když
je i tolik druhů parazitů). Navíc u některých parazitů a nemocí
nepomůže ani tepelná úprava, takže u zvěřiny je kontrola vhodná.
Přesto je riziko u syrového masa podle mě jen o něco větší.
U domácích zvířat skoro stejné riziko.
Strach ze syrového masa je hrozně přehnaný. Problém je, že zvíře MŮŽE
mít nějakého toho parazira a podobně a tepelnou úpravou masa se riziko
O NĚCO sníží. To hned neznamená, že syrové maso rovná se nějaké
velké nebezpečí a že všechny nebo mnou zvířat jsou něčím nakažené,
obzvlášť domácí. Salmonelu a podobně klidně dostaneš i ze zeleniny.
A riziko že se ti stane něco po konzumaci jakéhokoli jídla, tam je
vždycky. To už je riziko samo o sobě, když jíme. :D
Vařením se některé vitamíny a živiny mohou vytratit nebo poškodit
(teď záleží na způsobu tepelné úpravy i teplotě). Platí třeba i pro
zeleninu atd. Jako vývary, polévky a dušená nebo pečená a smažená
zelenina je určitě dobrá, alee taky je občas dobré dát si syrové a
neomezovat se na jeden způsob stravy.
Když si teď třeba kousek syrového hovězího koupeného v masně, tak
šance že se něčím nakazíš je poměrně nízká. MŮŽEŠ, ale mnohem
pravděpodobněji nemusíš.
Chudáci masožravci (nebo pralidé), kteří denně snědí kila syrového
masa. Hned bych jim to zakázal, samozřejmě pro jejich „dobro.“ Vnutil
byhc jim pouze tepelně upravené maso nebo ještě „lépe“ bych z nich
udělala býložravce. 😂
Odpověděl/a – 31.říjen 10:18
Riziko tam vždycky je (logicky oproti tepelně upravenému, kde se riziko o NĚCO snižuje), ale pochybuji, že je vysoké. Samozřejmě je lepší to nechat zkontrolovat znalce, či veterinární kontrole (především zvěřinu, ale když chceš konzumovat syrové maso, tak je větší jistota nechat prekobtrolovat i ta domácí zvířata – tedy jejich maso).
Bezpečnější druh masa spíše domácí než divoká zvěřina. Jinak bych
řekl, že to nejde říct a je to jedno. Nemyslím, že jsou všeobecně na
parazity nachýlní víc některé druhy zvířat než jiné (obzvlášť když
je i tolik druhů parazitů). Navíc u některých parazitů a nemocí
nepomůže ani tepelná úprava, takže u zvěřiny je kontrola vhodná.
Přesto je riziko u syrového masa podle mě jen o něco větší.
U domácích zvířat skoro stejné riziko.
Strach ze syrového masa je hrozně přehnaný. Problém je, že zvíře MŮŽE
mít nějakého toho parazira a podobně a tepelnou úpravou masa se riziko
O NĚCO sníží. To hned neznamená, že syrové maso rovná se nějaké
velké nebezpečí a že všechny nebo mnou zvířat jsou něčím nakažené,
obzvlášť domácí. Salmonelu a podobně klidně dostaneš i ze zeleniny.
A riziko že se ti stane něco po konzumaci jakéhokoli jídla, tam je
vždycky. To už je riziko samo o sobě, když jíme. :D
Vařením se některé vitamíny a živiny mohou vytratit nebo poškodit
(teď záleží na způsobu tepelné úpravy i teplotě). Platí třeba i pro
zeleninu atd. Jako vývary, polévky a dušená nebo pečená a smažená
zelenina je určitě dobrá, ale taky je občas dobré dát si syrové a
neomezovat se na jeden způsob stravy.
Když si teď třeba kousek syrového hovězího koupeného v masně, tak
šance že se něčím nakazíš je poměrně nízká. MŮŽEŠ, ale mnohem
pravděpodobněji nemusíš. Nevýhody ježdění syrového masa nejsou, jen je
tam trošilinku vyšší riziko, NEŽ u jiných jídel (kde je taky riziko).
Ale nikdy není dobré jist jen jedné druh stravy a to obzvláště konkrétně
upravené.
Chudáci masožravci (nebo pralidé), kteří denně snědí kila syrového
masa. Hned bych jim to zakázal, samozřejmě pro jejich „dobro.“ Vnutil
byhc jim pouze tepelně upravené maso nebo ještě „lépe“ bych z nich
udělala býložravce. 😂