Avatar uživatele
Pokročilý

Kuřecí řízky jinak ;)

Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli neznáte nějaký dobrý recept na kuřecí řízky ale nějaký né moc známy nebo moc český.. Chtěla bych vyzkoušet řízky ale nějak jinak takže nechci mít normální obalované řízky či řízky na prudko řízky na přirodno a podobné recepty.
Takže bych chtěla ochutnat řízek nějak jinak a překvapit rodinku něčím novým ;)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

já dělám pikantní a všem chutnají - jsou sice také pak obalované a smažené ale přesto jsou jiné
řízky osolím potřu velmi pikantní hořčicí a obalím - klasika a usmažím nebo
řízky osolím posypu chilli a zase obalím a usmažím
nebo řízky naruby - po naklepání a osolení obalím ve strouhance pěkně ji přitlačím na masíčko a obalím ve vajíčku a smažím

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

zrovna včera dělala nějak kuřecí masíčko, ale měla jen stehýnka viděla to v Prostřeno dala je do igelitovýho pytlíku - olej, česnek, sůl, koření podle chuti, sójovka, zamíchala a dala píct do velké pánve s pokličkou i s tím pytlíkem :D na vařič ..
já bych si to udělala ještě na sladko jako po čínsku s octem a cukrem..
Doplňuji:
nenapsala jsem, že to pekla moje ségra a v tom pytlíku se to třepe, aby to koření a olej pronikl všude..


Avatar uživatele
Zlatý

♣ Křupavé kuřecí řízečky
Igredience:
• 4 kuřecí prsní řízky
• 10 lžic kukuřičné mouky
• 5 lžic hladké mouky
• 1 lžíce kypřícího prášku
• 1 lžíce octa
• studená voda
• sůl
• pepř
• česnek
• olej
Postup přípravy:
- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).
- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)
a necháme odležet.
- Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance.
- Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Komentáře k receptu:
♠ Proč je tam ocet?
♠ Stručné vysvětlení:
Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:
- mouku (= polysacharid)
- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)
- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu
Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí
Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se
i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto


Avatar uživatele
Stříbrný

Třeba řízky naložit předem 1 den v jogurtu s česnekem, potom protáhnout moukou a těstíčkem. Vysmažit. Ta mouka tam je proto, aby se pak těstíčko netrhalo od masa. Výborné, křehké.

Nebo na osolené plátky dát angl.slaninu, lístky máty nebo špenátu, zabalit jako obálku, obalit opatrně v trojobalu a položit do zapékací misky dobře vymazané máslem. Polité sladkou smetanou upéct do zlatova.

Nebo změnou může být i přidání sezamu nebo kokosu do strouhanky při klasických řízcích.
Doplňuji:
Tedy s vámi se krásně vaří, zajímavé inspirace a ta hodina chemie k tomu, no to je paráda :)


Avatar uživatele
Zlatý

Zkus udělat mou milovanou Saltimboccu. :-) Dělá se sice správně z telecí kýty, ale i kuřecí je vynikající!
Řízky hodně naklepeš (fakt do tenka), pokladeš plátky čerstvé šalvěje a pršutu, přiklepneš k řízku a obalíš v hladké mouce. Zprudka opečeš na másle, vyndáš. Vypadá to složitě, ale není. Drží to dost dobře. :-) Zbylý tuk odliješ a do výpeku naliješ dobré suché víno (asi decku) a naředíš ještě kuřecím vývarem. Vrátíš řízky a dodusíš. Šťávy nemá být moc, ale má být výrazná. Je to rychlé a naprosto skvělé. K tomu rýže a směs listových salátů - určitě si pochutnáš.

Také ti doporučuji Toskánskou kapsu - rozmixuješ spařená sušená rajčata, černé olivy, parmazán a bazalku - plus trochu EVO oleje, a naplníš kuřecí prsa. Rychle opečeš na másle, pak dopečeš chvíli v troubě. Hotové to posypu čerstvě drceným černým pepřem a hotovo.

Super je i naklepané řízky posypat vařenou rýží a osmaženou cibulkou (výborná na to je ta sušená, co vypadá jako chipsíky), zatočíš do závitků, naskládáš do pekáčku, podliješ vývarem a posypeš grilovacím kořením. Pak se o to nestaráš. Upeče se to docela brzy a je to vynikající s bramborovou kaší. (Výpek lehce zahustíš.)

ad Hanulka: Ty řízky s hořčicí dělám také, ale spíš vepřové - jen dijonskou hořčici ještě smíchám s velmi jemně nakrájenou cibulkou, potřu (nebo udělám kapsu) a pak obalím a osmažím. Poradila mi to mlsná kamarádka. Také dobré. :-)


Avatar uživatele
Zlatý

kua ženský, vy mě normálně týráte! :-) Jen to čtu, tak se normálně třesu při té představě, že to žeru! Kde se můžu stavit? ;-)


Avatar uživatele
Bronzový

Když dělám obrácené řízky ad Hanulka, jedno zda vepřové nebo kuřecí, tak je osmažím zprudka na pánvi aby měly barvu a potom je dám ještě zapéct do pekáčku do trouby asi na hodinu (na dno pekáčku vrstvu cibule na kolečka, vrstvu řízků, pár plátků slaniny... několik vrstev, nahoru cibuli, malinko podlít vodou - asi 1/2 dl), peču přikryté, potom teprve je to ta správná pochoutka. Samozřejmě používám dobrou domácí slaninu, u nás se říká špek, smažím na čerstvém domácím voňavém vepřovém sádle, neboť nad olejem se mi obrací kufr.


Avatar uživatele
Registrovaný

Buď je nakládej v česneku, to mají hlavně chlapi rádi :-), a nebo co mě ještě napadá je obalovat ve vločkách, může to znít divně, ale je to dobré a hlavně zdravé.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.