Kdysi jsem v médiích zaslech něco takového, že se uvažuje o změně české národní hymny. Co Vy na to? Má smysl měnit tu současnou nebo ne? Proč?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
| Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos před 5835 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
O změně české hymny se vedla asi před 3 měsíci diskuze na jiné
stránce. Zaujal mě jeden názor – reakce na návrh změny. Odpověď se
mně moc líbí a souhlasím s ní. Cituji:
Pane …,
lidí, kteří chtěli předělat národní hymnu bylo vždy dostatek. Většinou, jako Vy, ani celou hymnu neznali a většinou si neuvědomili její historickou symboliku. Píseň Kde domov můj byla nerozlučnou součástí kulturního a ekonomického rozvoje českého národa v druhé polovině 19. století.
Za zvuku této písně vznikaly za první světové války zahraniční legie a tato píseň byla i bojovým nástrojem odboje na domácí frontě (například i koncerty Emy Destinové).
Za zvuku této písně se budoval svobodná demokratická republika. Za zvuku této písně vznikal i druhý zahraniční odboj.
Ani nacisté ani komunisté se neodvážili tuto píseň z českého národa jako hymnu odstranit.
Ale pan … ano.
Máte-li zájem, další názory jsou na citované stránce.
Zdroj: http://virtually.cz/journal/?q=node/422
| 0 Nominace Nahlásit |
chápu argumenty pro změnu, ale neměnil bych ji; přece jen má historickou
hodnotu, která by změmnou vyprchala.
Doplňuji:
*změnou
Upravil/a: quentos
| 0 Nominace Nahlásit |
Jen bláboly dutých hlav.Nebo okurková sezóna?
Něco jako:„Učitelku z Prahy sežral na dovolené na Jadranu žralok“.
| 0 Nominace Nahlásit |
Naši českou hymnu bych neměnila líbí se taková jakou jí máme.
Doplňuji:
líbí se mi.
Upravil/a: panenka
| 0 Nominace Nahlásit |
Neměnila bych. Máme ji takovou, jakou ji máme a měli by jsme být spíše rádi, než se zamýšlet, zda by jsme ji změnili. Sise vím, že se hodně lidí zamýšlí a přemýšlí nad větou začínající „Co by, kdyby.......?“. Já si myslím, že by měla být zachována tak, jak je. Už ji nějaký ten pátek máme a myslím, že by byla škoda dát jinou. Ale je to pouze můj názor, někdo může mít jiný a byť je odlišný od toho mého, jý¨á ho respektuji 🙂
| 0 Nominace Nahlásit |

Myslíte změnit jí tak že do ní zpívá ta pěvkyně?Mě se to nelíbí,je pěkná tak jak je a jak píše quentos,ztratila by tu historickou hodnotu.
| 0 Nominace Nahlásit |

já bych také neměnila, akorát by jsme ztratili velký a důležitý kus své historie a když se rozhodovalo,jaká bude naše hymna, tak přece vyhrála nad Škodou lásky, tak proč měnit za další?…
| 0 Nominace Nahlásit |
Já bych ji taky neměnila. Vždyť je krásná. Když přítel koukal včera na hokej, tak mě (po naší výhře) vytrhla z učení. 🙂
| 0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| annas | 5913 | |
| Drap | 4800 | |
| led | 3066 | |
| Kepler | 2837 | |
| marci1 | 2259 | |
| zjentek | 1804 | |
| elkon | 1718 | |
| aliendrone | 1487 | |
| da ny | 1471 | |
| ivzez | 1445 |