Avatar uživatele
anonym

Stejná teplota, ale jiná doba trvání a ptám se proč ?!

Pokud vařím šunku v šunkovaru ponořeného ve vodě 75–80 °C po dobu 2 hodiny je hotova , ale pokud udím klobásky (maso) při stejné teplotě, trvá to až 6 hodin !

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2 před 3776 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Vzduch předává ´vařenému´ méně tepla, než voda (má zhruba čtvrtinovou měrnou tepelnou kapacitu).
Do vroucí vody taky nevlezeš – kdežto v sauně je při 100°C příjemně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Hm, myslím že „tažení“ šunky a uzení klobás není totéž, už z toho důvodu, že šunka je poté připravena k okamžité spotřebě, kdežto klobásy se mají před jídlem cca 15–20 minut povařit. Uzení není ani tak tepelná úprava jako spíše konzervace.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek