Avatar uživatele
anonym

Proč se na ledvinové kameny nemá pít alkohol?

Takové pivo si myslim dobře vyčistí Henleovu kličku, ne? Tam se předpokládám taky usazují.

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2439 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dva rozdílné názory, i když oba jsou od lékařů. Takže těžko říct.

"Žádný orgán v těle alkohol nesnáší. Minimální dávky, o kterých se tvrdí, že jsou neškodné nebo dokonce léčebné, znamenají jen velmi malé množství vína nebo piva. Tvrdého alkoholu se to netýká, ten by vůbec neměl patřit do běžné skladby potravin.

Pravdivý není ani mýtus, že plzeňské pivo pomáhá ledvinám. Ledvinám pomáhá dostatečné množství tekutiny, nemusí to být vůbec žádné pivo. Dlouhodobí konzumenti alkoholu, a bohužel máme takové pacienty, si mohou vypěstovat selhání ledvin a skončit na dialýze. Alkohol je velmi zrádný. Samozřejmě to není otázka týdne, čtrnácti dnů, ale let. Prošla nám tu řada pacientů, kteří skončili na dialýze právě z tohoto důvodu."

Zdroj: http://prerov­sky.denik.cz/zpra­vy_region/ze-pivo-prospiva-ledvinam-to-je-jen-mytus-rika-pri.html

Na jiné stránce se zase uvádí,

"Hlavní zásadou je co nejpestřejší skladba tekutin, což znamená denně střídat minerálku, čaj, mléko, nízkostupňové pivo, ovocnou šťávu a podobně (pokud lékař některý nápoj nezakáže).

Druhou zásadou je, aby polovina předpokládaného množství přijímaných tekutin byla čistá voda bez přísad atd. "

http://www.slov­nik.cz/docs/led­vinove_kameny­.html

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pivo určitě nezaškodí, ale alkohol počínaje vínem dehydratuje organismus. Tím se vytvářejí příznivé podmínky k vysrážení solí a tvorby kamenů (nejčastěji oxalátových). To ale funguje především jako prevence, když už šutr máme, můžeme si jej jedině zvětšit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek