Avatar uživatele
Matiselis

Proč je velký rozdíl energetické hodnoty určité potraviny mezi jednotlivými zdroji?

Dám příklad – losos.
Tento zdroj uvádí 127 kalorií: https://www.nu­tritionvalue.or­g/Salmon%2C_raw_2­6137100_nutri­tional_value.html?si­ze=100+g
Zatímco tento uvádí 203 kalorií: https://www.stob­klub.cz/clanek/nu­tricni-hodnoty-zakladnich-druhu-ryb/
Proč je zde takový rozdíl? Děkuji za odpověď.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 788 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

1. zdroj měl hubeného lososa, 2. zdroj obézního.
Odpověď je jednoduchá. 1. zdroj má obsah tuku4,4g/100g . 2. zdroj má tuku 12g/100g.
Tedy cca 3 x více.
Obsah bílkoviny je u obou vzorků téměř stejný. Cukr = 0. Nic jiného na energetický obsah nemá podstatný vliv.

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Matiselis Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Každý měl při testu zřejmě jiného lososa.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Matiselis

Děkuji za odpověď ohledně toho lososa.
Rád bych se ještě otázal, zda takovéto rozdíly (v tuku) se mohou objevovat i v případě jiných ryb, popř. i v případě jiných „mas“ – tedy např. vepřové, kuřecí.
Děkuji za doplnění odpovědi. :)

Avatar uživatele
Matiselis

A další „sub-otázka“ – lze tedy konstatovat, že „energetická hodnota lososa se může značně lišit kus od kusu“? Děkuji za odpověď.

Nový příspěvek