Avatar uživatele
Rokio

Které jídlo zbožňujete a přitom není drahé a je naprosto obyčejné?

Myslím tím, že je snadno k dostání a za poměrně nízkou cenu v porovnání s dalšími pokrmy. Dále je všeobecně známé mezi Čechy.

U mě je to sekaná a těstoviny.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Lurius, Filip84 před 33 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

Snadno k dostání“ není hadí polévka, třeba, protože bych si pro hada musel dojet do lidový Číny, nebo do lidovýho Viet Namu a uvařit si jí tam. Jinak i centrury egg, 皮蛋, je u nás „snadno k dostání“, arciť je v celé EU zakázáno ho uvádět do oběhu. Dá se koupit relativně snadno a relativně snadno se dá i vyrobit.

Takže ano, 皮蛋 je jedno z relativně obyčejných jídel, která mám rád. Na jeho výrobě není nic technologicky náročného – potřebuješ kachní nebo slepičí vejce, jíl, popel, sůl, nehašené vápno, rýžové otruby. I ty u nás normálně koupíš.

Další takové jídlo jsou čajová vejce, 茶葉蛋. Na jejich výrobu potřebuješ slepičí nebo kachní vejce, koření pěti vůní (skořice, badyán, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř) a červený čaj – nic víc.

Levné a dostupné jídlo je phở (phở bò, phở gà, phở heo, phở vit …). Na úplně základní, severský, recept potřebuješ nudle, kosti podle druhu – hovězí, vepřové, slepičí, kachní, kus lacinýho masa, zelenou cibuli, česnek, zázvor, koriandr, bazalku, koření pěti vůní, sůl.

Dalším laciným jídlem, které mám rád, je bramborák. Znám asi dvacet druhů: tradiční česká cmunda, s česnekem, sušeným majoránem, moukou, vejcem. Dělám 감자전, což je jídlo oblíbené za namáhavého pochodu a obsahuje pouze Kartoffele, sůl, rýžový ocet a tuk na smažení (https://youtu­.be/pEmZqcJsFN4 a na poprvé je stejně správně neuděláš! 😅), polské placki ziemniaczane z sosiem grzybowę / pieczarkowę (https://www.kwes­tiasmaku.com/prze­pis/placki-ziemniaczane ; https://www.kwes­tiasmaku.com/prze­pis/sos-pieczarkowy-ii), francouzské pommes darphin (https://chefchris­cho.com/pommes-darphin-aka-french-potato-pancake/). Můžeš dlabat bramborák dva měsíce každý den a každý den bude úplně jiný!

Česnečka. A, zase, nemusí to být jenom ten náš, tradiční, oukrop, což krajíc chleba v talíři / misce, na něm utřený česnek se solí, majorán a zalité vařící vodou. Může to být ta naše, „hospodská“, česnečka, s uzeným, slaninou, sejrem, pošírovaným vejcem, chlebovými krutony. Sopa de Ajo – mexicano, hispano … Knoblauchcreme­suppe. Zase: můžeš mít česnečku každý den dva měsíce a každý den bude úplně jiná.

Takových jídel je! Mohl bych pokračovat téměř do nekonečna! 😅

Upravil/a: Filip84

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lurius

Omeletu na másle, puding, krupicovou kaši, tlačenku s cibulí, bramboráky, palačinky, bílou polévku, snad všechny vývary, sekanou taky miluju ale jen domácí výroby s kaší

Upravil/a: Lurius

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Justin1

Třeba bramborák nebo knedlík s vajíčkem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
michalds

Bramborák s kyselým zelím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lucyfer

Chleba s Lučinou? 😅😅

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Denda Nová

Lečo, ale v létě z doma vypěstované zeleniny :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek