Avatar uživatele
zjentek

Je vhodné či naopak nevhodné konzumovat syrový kumquat pořízený běžně v Česku v řetězci?

Plody se konzumují celé včetně slupky, ale… Asi bude ovoce hodně napuštěný pesticidy v podobě chemie, jako je tomu u ostatních citrusových plodů, nebo ne?

Já to tedy riskl a zatím dobrý, žiji, ovšem mimo jiné jsem pocítil i takovou tu typicky hořkou chuť, jako když ochutnáme slupku mandarinky, například. A to nikdy nevím, jestli chuť ke slupce patří, anebo je to naopak chuť tý chemie, nejčastěji tedy pesticidů a taky ostatních „cidů“., Děkuju.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, aliendrone před 388 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Ačkoliv nevím co to je, tak předpokládám, že tvá úvaha (ohledně „cidů“) je SPRÁVNÁ. Jo a mimochodem – KDYBY obsah nějaké škodliviny/svinstva překročil „únosnou mez“ (případně ji překračoval standardně), tak NENÍ problém, aby ZLOunie změnila normu ohledně povolené (bezpečné pro lidské zdraví) výše a tím se potravina rázem stane „zdravou“. Ale to jistě dobře víš. 😕

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

„Jak mu přijít na chuť

Kumquat si můžete po umytí jednoduše nakrájet na kolečka a jíst i s kůrou. Odstraňte stopku. Semena se nejí. Díky mírné nahořklosti si ho většina z vás nejspíše nezařadí mezi ovocné favority. Kromě toho, že ho spořádáte čerstvý, jej lze přidávat ke zvěřině, drůbeži, grilovanému a pečenému masu nebo fondue.“
https://abece­dazahrady.dama­.cz/domky/cla­nek/jak-prijit-na-chut-kumquatu

Makrobiotika doporučuje vše omýt nejprve studenou vodou, pak teprve teplou (než se plod, plodina teplem vody „otevře“ a to, co je na povrchu „jde dovnitř/zůstává v ovoci).
Kůru citrusů lze omýt mýdlem.
U ovoce z marketů nehrozí jen pesticidy, ale jeho následné i chemické ošetření, pro vyššá trvanlivost/výdrž. 😉
Největším dodavatelem kumkvatu je Čína.
Po Středoevropana je konzumace citrusů, cizokrajného ovoce věc zbytná, Nic moc prospěšného (hlavně pomeranče a banány).
Těch pár kousků (pokud se tím člověk celoročně necpe, jako chlebem), mnoho ZLA, ve světě chemie, plastů, elektromagnetických a jiných vln a životního prostředí, už asi nenapáchá. 😉
Pěstování:
https://taste-cs.womanexper­tus.com/kumkvat/kak-vyrastit/
https://sjidel­nicek.cz/ovoce/kum­quat/

V tekuté podobě, z Řecka, mi vcelku chutnal 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek