Avatar uživatele
butterbarina

Je nutno zavařovat chilli omáčku?

Budu připravovat pálivou omáčku srirachu, kterou nikdy nezavařuju a pouze ji přechovávám v lednici, kde ani po několika měsících neplesniví. Ingredience jsou pouze chilli papričky, česnek, sůl, cukr → fermentace → ocet. Ráda bych do ní letos přidala několik sladkých červených paprik na zjemnění a zajímá mě, jestli ji ani tak nemusím zavařovat, nebo se nějak zvýší riziko plesnivění.
Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 2087 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ta sriracha by se neměla kazit ani mimo lednici (tedy pokud v domácnosti není 30°C, ale do 23st.). Ta druhá variace s paprikou se pokazí, raději bych sterilizovat a uložil do chladu. Vycházím z toho, že „několik paprik“ může být třeba 70% obsahu výsledné omáčky, ale to už se nebavíme o sriracha omáčce, která skutečně vydrží a nezkazí se snad nikdy, pokud je dodržen správný postup výroby, správný druh chilli a čistota.

Jinák nerozumím tomu „zjemnění“. Přece jde o dochucovadlo, kdy „zjemnění“ chuti pokrmu dosahuji vyhovujícím dávkováním ochucovadla- pikantní omáčku uberu a je to… když už v pokrmech MUSÍ BÝT a bez ní to nejde! ;)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?butterbarina Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
butterbarina

Zjemnění proto, že omáčku nepoužívám jako dochucovadlo při vaření, ale spíš jako jakýsi „topping“ (např. na volská oka) a nemám ještě potřebnou odolnost, takže chci dětskou verzi :)

před 2087 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

A co takhle nějaké domácí pyré z tlustostěnných (červené, oranžové, žluté) paprik a pomalu si do něj přikapávat kvalitní thajskou srirachu, až se trefíš do vlastní chuti? ;)

před 2087 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
butterbarina

To zní skvěle, jen takové pyré budu muset zavařit a tam narážím na problém, že každá otevřená sklenička se musí do pár dnů spotřebovat, čehož nejsem schopná…

Můžu se ještě zeptat, k čemu přesně slouží u srirachi fermentace? Projevuje se nějak výrazně na chuti? Postupuju podle receptu, kde se po přecezení omáčka ještě provaří, takže žádné zdravotní benefity to asi mít nebude…

před 2086 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek