Avatar uživatele
anonym

Jaká část zvířete se nazývá "roštěná"?

Potřebuji upéct roštěnou z králíka a nevím kterou část zvířete mám zpracovat!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4037 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jarčáč

Roštěná je nízký roštěnec bez kostí.Je to zadní část jatečně opracovaného půlky jatečného skotu a koní.
Kostním podkladem nízkého roštěnce je polovina 6. až 13. (tedy posledních) hrudních obratlů a všechny obratle bederní a dále obratlové konce posledních žeber. Hlavní svalem, který tvoří toto maso, je nejdelší hrudní sval,široký sval zádový,čtyřhranný sval bederní, dále do nízkého roštěnce zasahují také mezižeberní svaly a částečně i hruškovitý sval.

Takže si nejsem jistý, jestli roštěná může být i z králíka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
alenka901

Nízký roštenec je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu a koní. Jedná se o velmi kvalitní, šťavnaté zadní maso, vhodné k přípravě steaků, minutek i na anglický způsob pečení. Nízký roštěnec bez kostí se nazývá roštěná.

Kostním podkladem nízkého roštěnce je polovina 6. až 13. (tedy posledních) hrudních obratlů a všechny obratle bederní a dále obratlové konce posledních žeber. Hlavní svalem, který tvoří toto maso, je nejdelší hrudní sval (m. longissimus thoracis), široký sval zádový (m. latissimus dorsi), čtyřhranný sval bederní (m. quadratus lumborum), dále do nízkého roštěnce zasahují také mezižeberní svaly a částečně i hruškovitý sval (m. piriformis). U skotu o živé hmostnosti 500 kg činí hmotnost hrudní v jatečné půlce průměrně 7,7 kg.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal

Je to maso ze zadní části zvířete.Oddělte tu část masa,která se nachází jako dlouhý sval u hrudníku a obratlů.Pozor,jedná se o velmi křehké maso.U jatečního skotu to je vlastně zadní maso.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

zadn část ale králik roštěnou jako takovou nemá, sejmi mu zadní maso a je to

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek