Avatar uživatele
anonym

Džem a marmeláda

Slyšela jsem, že džem a marmeláda jsou rozdíl...nevzpomínám si jaký..že by v podílu ovoce...nebo je jedno z toho jednodruhové?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4014 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Zungu

Ahojky,já mám za to,že džem má v sobě kousky ovoce,a v marmeládě je ovove nadrcené,takže tm není znát.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kenyrts

Džemy a marmelády
Džemy a marmelády však v českých kuchyních zřejmě upotřebíme nejčastěji. Jíme je snad všichni. Ale víme, v čem se liší? Jistě ne. Zvlášť když vše ještě zkomplikovala nařízení Evropské unie…
Marmeláda je oproti džemu úplně hladká a tužší konzistence. Tedy alespoň donedávna to byl hlavní rozdíl. Po zásahu Evropské unie se tohle všechno ale podstatně změnilo.
Džem je řidší, s kousky ovoce
Džem se v zažitém pojetí od marmelády odlišuje tím, že je řidší konzistence, tedy dobře roztíratelný a v ovocné dřeni narazíme na kousky ovoce. Jmenované změny v pojmosloví u marmelády se však dotkly také džemů. Podle nařízení Evropské unie tak nyní mohou být označeny i výrobky, které jsou hladké a bez kousků ovoce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aeva

Džemy a marmelády

Džemy a marmelády však v českých kuchyních zřejmě upotřebíme nejčastěji. Jíme je snad všichni. Ale víme, v čem se liší? Jistě ne. Zvlášť když vše ještě zkomplikovala nařízení Evropské unie…

Marmeláda je oproti džemu úplně hladká a tužší konzistence. Tedy alespoň donedávna to byl hlavní rozdíl. Po zásahu Evropské unie se tohle všechno ale podstatně změnilo.

Od roku 2004 se totiž u nás smí jako marmeláda označovat pouze výrobky z citrusových plodů, tedy například z pomerančů, limetek či grepů. Unie tak převzala definici toho, co marmeláda je, z Velké Británie. Tam se marmeláda dostala už někdy v 15. století z Portugalska, nejprve kdoulová (odtud název, kdoule se portugalsky řekne „marmelo“), později pomerančová. Právě díky tomu se název marmeláda v Anglii vžil jen pro výrobky z citrusů. V České republice se tak muselo opustit od „naší“ definice marmelád, které dosud obsahovaly třeba jahody, meruňky, třešně nebo borůvky. A marmelády vlastně zmizely z regálů.

Zdroj: http://bydletvpanelu.cz/interi er/kuchyne/marmelada-kterou-a- kam.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jaza

Rozdíl dle mé babičky: Džem = uvařené ovoce / buď mixované, nebo jen rozmělněné. Marmeláta = uvařená štáva z vylisovaného ovoce. Samozřejmě do všeho cukr, ztužovač atd. Já vyrábím pouze džemy MIX = veškeré ovoce, které je k mání rozvařím, mírně rozmixuji, dodám vše potřebné a hotovo. Chuťově je bezkonkurenční.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření