Avatar uživatele
anonym

co znamená přívlastové víno?

co znamená přívlastové víno?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3927 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
miladaB

Přívlastková (predikátní) vína - Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.

Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:
kabinet - obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 - 87° Oechsle
výběr z hroznů - obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru 76-95° Oechsle
pozdní sběr - obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru 83-105° Oechsle
výběr z bobulí - obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah cukru 110-128° Oechsle
ledové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a zpracovány při teplotách -6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah cukru 110-128° Oechsle
slámové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném prostoru, v Německu se nevyrábí.
V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150-154° Oechsle.

Zdroj: http://www.vino-italiano.cz/in formace/o-vinech/slovnik-pojmu -pismena-n-r/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kenyrts

Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).
Doplňuji:
Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.

Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:

Kabinet - obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 - 87° Oechsle
Výběr z hroznů - obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru 76-95° Oechsle
Pozdní sběr - obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru 83-105° Oechsle
Výběr z bobulí - obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah cukru 110-128° Oechsle
Ledové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a zpracovány při teplotách -6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah cukru 110-128° Oechsle
Slámové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném prostoru, v Německu se nevyrábí.

V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150-154° Oechsle.

V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).

Upravil/a: kenyrts

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření