Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.prosinec 20:05

Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.prosinec 20:48

Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).
Doplňuji:
Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.

Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:

Kabinet – obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 – 87° Oechsle
Výběr z hroznů – obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru 76–95° Oechsle
Pozdní sběr – obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru 83–105° Oechsle
Výběr z bobulí – obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah cukru 110–128° Oechsle
Ledové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a zpracovány při teplotách –6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah cukru 110–128° Oechsle
Slámové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném prostoru, v Německu se nevyrábí.

V Německu je ještě Trockenbeerenau­slese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150–154° Oechsle.

V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).