cappuccino

Co si myslite, ze prumerny American vi o Ceske republice?

Vcera jsem se zeptala jednoho (vzdelaneho )Americna, co ho napadne jako prvni, kdyz slysi Ceska republika?
K memu velkemu prekvapeni to nebylo pivo, ale rok 1968 a 1989 a jmeno Vaclav Havel a Martina Navratilova.
Tak aspon ze tak, ne?:)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? paul1 před 1019 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Filip84

Co ví „průměrný Čech“ o Nikaragui? Jaké je hlavní město Etiopie? Jakou měnou se platí na Fidži? Jaké je hlavní náboženství v Ugandě?

Proč by měl „průměrný Američan“ něco vědět o České republice? Nenapadá mne jediný racionální důvod: vždyť jsme, prostě a jednoduše, tečka na druhé straně světa?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Kelt

A co ví průměrný Cech o české republice? Zná města, která jsou 300 km od jeho bydliště? Kolik lidí ví, kde je Vrchlabí, Domažlice, Rožnov pod Radhoštěm, a jiné?

0 Nominace Nahlásit

Justin1

V lepším případě tohle: https://www.y­outube.com/wat­ch?v=67BhxI1dfBk

0 Nominace Nahlásit

led

Pýtali sa ma v New Yorku odkiaľ že som, a ja reku ale hen z Českej…
A to je za štát, kde to vo svete je, my poznáme Bohémiu, to je ti taká štvrť u nás, snaž sa aj v noci vyhýbať.
Tak ak takto poznali Českú republiku v N.Y.C. ako ju potom asi poznajú kdesi na Ďalekom Západe, či až tam kdesi pri Hollywoode. Ale tam aspoň tušia, vraj ich Arnold je kdesi z Európy a on povedal, že sa narodil neďaleko Českej zemi. ale kde to je, boh vie…

Ale nedávno mi písali, že už vedia, kde tá česká je… vraj je to neďaleko Ukrajiny, kdesi na Donbase.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

elkon

Průměrný Američan ani neví kde je Evropa. Častokrát jsem se přesvědčil. Takže ČR je pro něj neznámý termín.

0 Nominace Nahlásit

quentos

… zato leckteří Češi včetně tebe ani nevědí, jak se název této země správně píše…

0 Nominace Nahlásit

aliendrone

https://youtu­.be/szvpFtZ_h3Y?t=11 ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Kazatel

Czechia nebo Chechnia, asi tak.

0 Nominace Nahlásit

Rokio

Podle mě by řada Američanů mohla vědět, na kterém kontinentu se Česko nachází.

Na základce po nás učitelka zeměpisu chtěla, abychom státy dokázali najít alespoň s přesností na světadíl a to podle mě toho po nás moc nechtěla, abychom znali.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
cappuccino

Ja tim nechci Americany nejak zesmesnovat! My taky nemusime a nevime spoustu veci.
Jen me zajimalo, jestli jste nejakeho Americana potkali a co o nasi republice vedel.
Netusila jsem, ze to vyvola takovou reakci!
Ale zazila jsem i to, ze jsem se bavila s Francouzem od mariny, ktery byl na vojne v Parizi a kdyz jsem se ho zeptala na svetove oceany, koukal na me jak puk!! Na mori nikdy nebyl!

před 1019 dny Odpovědět Nahlásit
Filip84

Tak za:

1. se ptáš blbě. Je to podobné, jako bys se ptala, co ví „průměrný Evropan“ o … To je přece kravina. U. S. jsou federací, a takový občan Vermontu má s občanem Floridy, nebo Jižní Karolíny, pramálo společného. Američané nejsou „homogenní hmota“, to je naše představa, že všude na světě, to funguje, jak u některých pablbů u nás: jednou všichni sbírají céčka, pak „kdo neskáče, není Čech!“, pak – zase – všichni musí mít „mobil véčko“, pak všichni šijí tlamokryty, aby je za půl roku zahazovali všude kolem sebe a zapíjeli, jak „porazili kovida“, u toho líbačka byla, a tak vůbec, že, no a pak se – zase „všichni“ – divili, že „ta choroba“ je zpátky! Prostě to takhle není.
  2. proč bych se měl na tohle někoho ptát? Třeba já takhle vůbec nefunguju: pokud přijde „průměrný Američan“ do krámu, tak mně je úplně jedno, odkud je, proč je tady, nebo co o tom tady ví nebo neví. Pro mne je podstatné: domluvím se s ním? Pokud ne, kdo na krámě se s ním domluví? Co má pán za přání? Můžeme mu posloužit? Pokud se s ním setkám někde jinde, jako s turistou, tak úplně stejný princip: mně je trojctihodně Wurst, proč do mne nemluví česky, já to poznám, že to není Polák hovořící anglicky, já se soustředím na to, co potřebuje poradit, a pak mu odpovím: vím – poradím, nevím – neporadím. A pokud jsem se bavil s Američanem blíž, tak věř, že pokud ten člověk stojí za to, abych s ním trávil svůj soukromý čas (na čemž to, odkud je, nemá žádný podíl – nejsem zvědavý, jsem zvídavý), tak se rozhodně nebudeme spolu bavit o takových banalitách! Protože mne to, prostě a jednoduše, ani trochu nezajímá, a ani nějak neočekávám, že bude mít o Markrabství Moravském nějaké hlubší znalosti. Nejsem debil, proto: nepředpokládám.

cappuccino

Filipe, rozdil mezi nami je ten, ze u Tebe prijde treba ten American do kramu a ja s nim sedela u stolu u obeda! To uz se pak jinak konverzuje! Temata byla ruzna, ale bylo i tohle. A dostala jsem jednoznacnou odpoved. Nic vic, nic min.

Filip84

Tomu já rozumím, ale kdybych s ním seděl u oběda, tak ten čas ale využiju, ne, že se budeme bavit o takových banalitách, vždyť Ti to celou dobu vysvětluju. Pokud by to byl někdo, kdo je s to se bavit jenom o takových banalitách, tak s ním, ovšem, nebudu obědvat.

cappuccino

Samozrejme jsme probirali i jina temata!
Myslim, ze ty zbytecne vsechno komplikujes.

před 1017 dny Odpovědět Nahlásit
cappuccino

Rozdil je v tom, ze tenhle American je prave na navsteve v CR. Ja tedy, nez nekam jedu nebo letim, si o te zemi neco prectu.
Ale samozrejme neocekavam kdovi jake znalosti.
Chtela jsem jen vedet, jakou zkusenost jste udelali vy?

Filip84

Ale otázka zní, co ví „průměrný Američan“ o ČR, a „průměrný Američan“ nemá pas (na co? Do Kanady a Spojených států mexických ho nepotřebuje, a proč by jezdil jinam, když U. S. jsou ve všem The Best!?), takže „průměrný Američan“, poněkud, nemůže být v ČR na návštěvě.

Filip84

No, však ano, však ví: Havla a Navrátilovou. To je více, než by člověk čekal! 🙂

cappuccino

No, vzdyt jo!

Filip84

Rokio:

1. Američané se tohle ale neučí. Pokud to není zemězpytec, tak se k něčemu takovému ani nemusí dostat.
  2. Ty bys, dneska, dokázal bleskurychle na mapě najít Svatou Helenu, Saint Pierre et Miquelon, Honduras, nebo třeba State of Vermont? A to jsi pár let po škole. Dokázal bys to za dalších 30 let?

Je to naivní představa.

Filip84

Kelt: To by musel být ale úplný Hotentot, aby tohle nevěděl a Hotentoti jsou všude na světě. Ale když už jsi ten místopis vzpomněl, kdo ví, kde leží: Rabštejn nad Střelou, Doupov, Habersbirk nebo Přebuz?

Filip84

A, nebo, ještě jinak: co ví „průměrný Čech“ o U. S.?

Hlavní město Alabamy?
Nejchudší stát?
Co znamená „d. c.“?
Kolik bylo zakladatelských států U. S.?
Kolik obyvatel – zhruba (jako má ČR zhruba 10m) – má Montana?
Podle čeho nebo koho se jmenuje Pennsylvania, a jaký je plný název Pennsylvanie?
Na kterém území, nebo teritoriu, U. S. se jezdí po levé straně silnice?

Nový příspěvek