Avatar uživatele
Stříbrný

Co je to čert a dá se někde sehnat?

Protože čert má několik významů, mám na mysli scénu se Švejka, kdy vedou Šejka k polnímu kurátovi a zastaví se v hospodě. Společně se Švejkem jdou dva vojáci jako doprovod. V hospodě si ke každému vojákovi přisedne dáma a jedna říká. Přineste nám čerta, tady pán to platí.
Nebo takový nápoj už neexistuje? Díky.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nevím už, co Švejk pil, ale likér Čert existuje.

Čert - alkoholický nápoj

Známý žaludeční nahořklý žaludeční likér. Je řízný, někdy až pálivý, ač jeho stupňovitost nepřevyšuje obvykle 40%.

Typickou vlastností je jeho hustá konzistence. Té se dociluje tím, že kromě sirupu z cukru řepného přidává se sirup škrobový (bramborový) zvaný glukóza, která se vyznačuje vysokou hustotou při poměrné malé sladivosti. Barva tmavě hnědočervená.
http://slovnik.vareni.cz/…

Nabízí např. Tesco
http://nakup.itesco.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

měla na mysli kořalku míchanou s likérem ..je to míchanej drink typu- za málo peněz hodně muziky:
http://www.jednicka.unas.cz/…
Doplňuji:
kořalka= tuzemák
likér= griotka
to vše= čert
postup- viz odkaz


Avatar uživatele
Bronzový

Všude kde jsem byl je Čert jak písnul Zjentek-Rum (dnes tuzemák) a griotka.Nevím kde,ale setkal jsem se i s tímto jako likérkou vyráběným nápojem ,zda-li to bylo v Tescu jak psal Annas ?

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

RyuzakiKate

K příspěvku annas - bramborovej škrob a glukosa jsou úplně jiný sloučeniny...

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ad RyuzakiKate - jen jsem okopírovala. Teď se dívám na net, zda najdi nějaké vysvětlení.
V receptu je uvedené "škrobový (bramborový) sirup zvaný glukóza".

Měl být uveden tzv. glukózový sirpup, takže zřejmě nepřesně zkrácené.

"Škrobový sirup je vyráběn dvěma možnými způsoby: kyselá hydrolýza nebo enzymová hydrolýza.Hydrolýza je řízené štěpení polysacharidového řetězce amylózy a amylopektinu na jednotlivé nižší řetězce oligosacharidů, disacharidu-maltózy a monosacharidu-glukózy. Škrobový sirup je tedy směsí těchto štěpných produktů a podle převažujícího zastoupení je nazýván maltózovým respektive glukózovým sirupem. "

http://www.bezlepkovadieta.cz/…

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Takže název glukóza se užívá běžně.

" pastovitá hmota, jak ji nazýváte, se jmenuje škrobový ( glukózový ) sirup a jde o surovinu, jež je používáná pro zvláčnění výrobků."
http://www.cukrar.cz/…

Avatar uživatele
Stříbrný

RyuzakiKate

Jo, já vím, že je to z toho odkazu, dívala jsem se na něj. Chemicky by to ale správně nebylo, holt jsem trochu rejpal :)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Hudba, film a TV

Zlatý iceT 807
Zlatý annas 670
Zlatý briketka10 653
Zlatý quentos 536
Zlatý marci1 497
Zlatý Drap 479
Zlatý bolak 356
Zlatý led 353
Zlatý hanulka11 271
Zlatý gecco 240

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.