Avatar uživatele
HZK

Čím nahradit sezónní zeleninu a ovoce (jablka, hrozny, jahody atd., když třeba banány tu nerostou)?

Nebýt superhyper marketů, nebudeme jíst v zimě rajčata, ani ovoce.
Tzn. že v zimě není obvyklé jíst ani ovoce ani zeleninu, protože zkrátka neroste(to jen obchoďáky nám ten „luxus“ obstarávají".
Čím ji ale nahradit?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? MiKu před 2708 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Kořenová zelenina, zelí a brambory se dříve uchovávaly prakticky celou zimu.
Některé druhy zeleniny vydrží na zahrádce i pod sněhem, např. růžičková kapusta.
A nakonec kyselé zelí a nakládané okurky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Princip byl vždy takový:
ovoce a zelenina se jedla v sezoně, v zimě kompoty, křížaly, sušené ovoce, zavařeniny. Později přibylo mražení ovoce a zeleniny.
Ze zdravotního hlediska Vám každý dobrý odborník na výživu a lékař řekne, že v zimě se mají zahřívat ledviny. Tzn. např. konzumaci tepelně upravené zeleniny..
Kořenová zelenina, jablka a hrušky (i brambory) vydržely odjakživa ve skladech a dobrých sklepech do jara.
Naše těla tak byla zvyklá doplňovat vitamíny a minerály v sezoně. Zimu přečkala se zásobami. Ve 3 – 4 zimních měsících se baštilo vepřové. Během roku se ve střední Evropě baštila převážně drůbež (opeřenci všeho druhu včetně zvěřiny) a ryby (losos). Chudina (pražští stavební děkníci) se bouřila nespokojeností, že jsou krmeni hlavně levnými rybami. S přehradami losos z českých vod zmizel (ale to znáte z hodin dějepisu)… ;).
Skleníková zelenina často prodávaná během celého roku nechutná nijak valně.
V zimních měsících mnoha lidem ani nechutná.
Sušeného ovoce a ořechů je v obchodech dostatek, pokud nemáte vlastní zásoby..
„Vycvičte“ své tělo nebo skočte pro chybějící vitamín do lékárny, než si tělo zvykne :D.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

V dobách, kdy neexistovaly rychlopěstírny ani dovoz ze zemí, kde všechno zraje i v době, kdy u nás je zima, a kdy neexistovaly ani žádné hyperprodejny, si lidé doma vypěstovanou zeleninu a ovoce uchovávaly.
Některé druhy zeleniny lze nechat na zahrádce i přes zimu – pórek, kapustu, brokolici.
Kořenová zelenina, některé druhy jablek a hrušek, brambory a další, lze uchovávat spolehlivě ve sklepě. Kořenovou zeleninu nejlépe zahrnutou vrstvou zeminy.
Samozřejmě je tu možnost zavařování, tím se ale část potřebných vitaminů a látek ztratí.
No, a v neposlední řadě se sušilo – švestky, jablka, hrušky, ale třeba i zelenina. Správným sušením se vytratí překvapivě menší procento vitaminů, než zavařováním.
A narozdíl od našich předků máme i mrazáky, tam se dá uložit opravdu ledaccos, vydrží to dlouho a navíc to většinu svých kvalit neztratí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek