Avatar uživatele
Registrovaný

Jak správně uvařit a oloupat vejce?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jakkoli se to může zdát jednoduché, tak dobře uvařit vajíčka je věda. Důležité je vařit čerstvá vejce. Když totiž vajíčka čerstvá nejsou, tak bílek i žloutek nebude mít správnou konzistenci a vajíčko při vaření většinou praskne.
A jak zabránit prasknutí vajíčka? Rada je jednoduchá, vajíčko stačí propíchnout jehlou na straně, která není špičatá.
Vajíčka natvrdo vaříme přesně 10 minut a pak je hned dáme do studené vody. Právě studená voda nám pomůže vajíčko snadněji oloupat.
Zkusit můžete i jeden můj osvědčený fígl: Oloupejte jen špičku vajíčka, do propíchnutého místa foukněte a vajíčko by mělo bez dalšího loupání vyklouznout ze skořápky. :-)

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/kraje/po choutky/_zprava/jak-spravne-uv arit-a-oloupat-vajicka--135989 2

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

ad marci1, propíchnutí znám, je to účinné. Vejce však podle zkušeností mých a mého širokého okolí je lépe vařit naopak nečerstvá, několik dní stará, jdou daleko lépe od skořápky. To se samozřejmě týká vajec natvrdo. U vajec naměkko a nahniličko je to jedno, když se ze skořápy vyjídají lžičkou. Znám i fígl iceT s poválením vejce, i osolení vody, kromě osolení jsem slyšel i o lžíci octa (a bez soli), ale to nemám vyzkoušeno.


Avatar uživatele
Zlatý

Jak snadno oloupat vejce:
uvařené,studené vejce,lehce poválíme(ne rozválíme:-)) o dřez nebo jinou tvrdou plochu a prasklou skořápku sundáme téměř v jednom kuse jako kabátek.Odkoukáno jako fígl ze studené kuchyně,kde loupačky musely vajec naloupat někdy i stovky.
Aby vejce při vaření nepraskala,dávám do vody sůl.


Avatar uživatele
Bronzový

Ak vodu trochu osolíme, vajíčko navytečie, ani keď praskne.


Avatar uživatele
Stříbrný

Mám stejnou zkušenost jako Cochee:
Jsou-li vejce čerstvá, špatně se po uvaření loupou.

Při vaření dávám sůl nebo ocet
(co mám blíže po ruce), funguje obojí.

O propíchnutí jsem četla i slyšela,
ale nikdy jsem si netroufla vyzkoušet …


Avatar uživatele
Stříbrný

Čerstvá vajíčka se opravdu hůře loupou.
Moje zkušenost jak vařit vajíčka aby nepraskla je následující. Před vlastním vařením dám studená vajíčka z lednice na cca 30 min. do vlažné vody. Propíchnutí skořápky jsem nezkoušel.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

zzzzz

Marci o propíchnutí jsem nikdy neslyšela, ale prubnu to:-)

Avatar uživatele
Zlatý

marci1

Funguje to. :-))

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.