Přísloví bylo kdysi tajenkou křížovky v jednom časopise. Ale nepoznamenala jsem si číslo, název a datum.
Máme v češtině něco podobného?
Každý citát, přísloví, rčení mají přímý výklad či podobenství a přenesený význam = poučení.
Obrázek
https://pixabay.com/cs/illustrations/akvarel-tvary-r%c3%a1m-hv%c4%9bzda-kv%c4%9bt-5403264/
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
| Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? quentos, vagra, Drap, dust8, EKSOT123, anonym před 1515 dny |
Sledovat
Nahlásit
|

Odpoveď byla označena jako užitečná
Myslím, že je to jako u nás všechno chce své. Každá činnost, každé řemeslo chce jistou zručnost a potřebné vybavení.
| 1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit |
Já bych to viděl tak, že je potřeba věnovat pozornost přesnosti.
|
3Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, annas, Matiselis
před 1515 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Možno také pochopit, že někdy k přežití stačí i pouhá šablona. Netřeba přeměřovat a můžeme se vesele točit v kruhu. Šablona = vzor. Například někdo stvoří řekněme vakcínu a označí ji za vzorovou možnost přežití. Vystaví ji tedy veřejně vzorem. A pokud nám stačí šablona a nechceme měřit, měřítko ani nepotřebujeme. Ale… Každý má nakonec „boha“ uvnitř sebe a ten mu napoví. Kruh? Čtverec? Netřeba obé? Nenechá zlomit, zahubit… Jen někdy potrvá, jde o čas, pochopení, sílu…
Jiný nepozná ani přísloví, zaujatost, rasová nesnášenlivost…
Upravil/a: zjentek
|
2Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, annas
před 1515 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Opět mi to přistálo před očima. To přísloví je blábol nadevšechny
bláboly. Nedává smysl už ono samo, vzato doslovně, jak je napsáno. Na kruh
nepotřebuju žádnou šablonu. Stačí kružítko, vy čangajšci pobóchaní!
Na čtverec taky netřeba žádný měřítko. Ani ve škole jsme čtverec ani
jednou nesestrojovali měřítkem.
Špatnej výběr přísloví!!!
Muốn tròn phải có khuôn, muốn vuông phải có thước.
Tohle překlad do Vietnamštiny.
Znamená že člověk by měl mít disciplinu a normu.
„připomínka etických norem a také způsobů, jak spolu žít v komunitě.
Tím se vytváří dobrá osobnost jednotlivce.“
Taky bych za tím nehledal nic jiného, než píše Drap. A zvláště v dnešní technické době se už skoro nic nedá vyrobit bez vybavení. Sice zrovna na ten přesný kruh a čtverec není potřeba skoro nic a dá se improvizovat, ale třeba u elipsy už by to bylo horší.