Avatar uživatele
Zlatý

Proč člověk při jezení citrónu přivírá oči a při jezení křenu ho štípe v nose?

Odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

No to proto, aby měli ten správný škleb. Bylo to v jedný pohádce. Ale to bylo o kysaným zelí.


Avatar uživatele
Registrovaný

Tak ono je to různé. Někdy to mají na svědomí "Silice (éterické neboli esenciální oleje) jsou těkavé, často jsou vonné a mají palčivou chuť. Jsou velmi těkavé i při nízkých teplotách."
Což bude třeba případ cibule, nebo u Chilli papriček je to zase Kapsaicin, který patří mezi Alkaloidy. Prý má obranou funkci ("často hořká chuť a silná toxicita") a u citrónu, bych to viděl zase na nějaké kyseliny. No a když to mají být obrané látky. Co slouží rostlinám, jako ochrana před býložravci, tak všechny kyselé obličeje, štípání vnose a slzení při krájení cibule. Budou pravděpodobně obrané reflexy a nebo důsledky působení těch látek, které můžou být samozřejmě individuální, když si na ně člověk třeba zvykne, tak proti tomu bude víc imunní. Než člověk co s těmi látkami přijde prvně do styku.

Zdroj: wikipedia.org a google.com

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1962
Zlatý mosoj 1572
Zlatý marci1 1453
Zlatý annas 1178
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý gecco 847
Zlatý briketka10 791
Zlatý quentos 765
Zlatý Kepler 689
Zlatý iceT 580

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.