stasta

Kontrola výboru SVJ

Mám byt v osobním vlastnictví. Jsem členem SVJ. Mají členové výboru možnost kontroly mého bytu bez ohlášení? Děkuji za odpověď

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 6070 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
standa

NEMAJÍ !

Ledaže by to bylo takto upraveno ve vašich stanovách, což pochybuji.

V těchto situacích je obvyklá věta „…po předchozím oznámení“.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce
Ladislav.L
  • stasta: „Jsem členem SVJ. Mají členové výboru možnost kontroly mého bytu bez ohlášení?“

Ne, na kontrolu bytu nemohou chodit bez ohlášení. S ohlášením může vstoupit kdokoliv koho tím SVJ pověří (tedy ne jenom členové výboru). Vstup do bytu je možný podle § 1182 občanského zakoníku:

Upravuje-li vlastník jednotky stavebně svůj byt, umožní do bytu přístup pro ověření, zda stavební úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části, pokud byl k tomu předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu.

Druhým případem kdy musíte strpět vstup do bytu je stav podle ustanovení § 1183:

Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

Nový příspěvek