Avatar uživatele
michalds

Je pravda, že při zvýšené konzumaci ovesných vloček se vyplavuje vápník z těla?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, da ny, Kepler před 2274 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Co na to odborník?

"Předávkovat se ovesnými vločkami by jejich konzumenta stálo opravdu hodně úsilí, přesto je vhodné zdůraznit, že i ovesné vločky mohou lidskému organismu při jednostranně zaměřené „dietě“ uškodit

A proč by se vločky neměly stát každodenním základem jídelníčku? „Ovesné vločky obsahují podobně jako špenát kyselinu šťavelovou, ta spolu s vápníkem vytváří nerozpustné látky – šťavelany.

Tyto látky pak mohou stát v pozadí některých onemocnění, například ledvinových kamenů,“ říká výživová poradkyně Ida Malá. A dodává, že vzhledem k tomu, že se kyselina šťavelová váže s vápníkem, dochází při jejím nadměrném příjmu k odčerpávání vápníku z organismu. Pokud tedy jídelníček obsahuje hojnost ovesných vloček, je vhodné vločky konzumovat s potravinami bohatými na vápník (jogurty, tvaroh apod.)"
atd.
Autor: Martina Machová
http://www.da­ma.cz/abc-zahrady-a-bydleni/ovesne-vlocky-zdroj-prebiotik-i-leciva-potravina-recept-na-krupave-krusli-25867

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

K bezchybné odpovědi annas jen dodám: existuje daleko více jiných rizikových faktorů a hlavně pravděpodobnějších. Klady ovesných vloček vysoce převažují – neobsahují lepek, „rychlé“ cukry (nižší glykemický index), odbourává se cholesterol, napomáhá hubnutí a mnoho dalšího.
Vstřebávání vápníku se zhoršuje nedostatkem vitamínu D. Zvýšené ztráty vápníku z těla jsou způsobeny nadbytečným konzumem cukrů, alkoholu, kávy a živočišných bílkovin. Taktéž i konzumace zinkových preparátů může způsobovat zvýšené ztráty vápníku. Přebytek vápníku je ovšem taky nežádoucí, počti si zde: https://www.uspesna-lecba.cz/produc­ts/vapnik-calcium-/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

My jsme se učili, že pravidelná konzumace ovesné kaše (rozuměj; ovesných vloček, vařených v mléce) je lidskému zdraví nebezpečné.
Dochází k odvápnění organismu (kostí).
Tedy, ovesnou kjaši s mírou, vařit raději ve vodě 😁.
Nadměrná konzumace mléka a trvanlivého „krabicáku“ způsobuje nadměrnou únavu a anemii (jsme se též učili). Trpěli tím mladí , sportující chlapci, kteří se touto nesmyslnou formou hnali/ženou za bílkovinami (místo, aby např. baštili tvaroh)

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek