Dám příklad.
„Dvě ženy šly na zahrádku. Když tam došly/i, tak zůstaly/i stát jako opařené.“
A nyní k onomu problému. Vždy jsem měla za to, že v takovém případě, kdy je ve větě nevyjádřený podmět a ta věta se vztahuje k předchozí, kde je podmět vyjádřený, tak se píše v přísudku „y“, protože se to odvozuje od této první související věty.
Ale setkala jsem se na jednom diskuzním serveru s tím, že je prý nyní změna pravidel českého pravopisu, kdy v této větě s nevyjádřeným podmětem není ta první věta vlastně nijak v souvislosti. Tvrdili mi tam, že v druhé větě se jako u nevyjádřeného podmětu nebere ohled k tomu, že v minulé větě šly jenom dvě ženy a nebyl tam žádný muž, tím pádem se píše „i“.
Jak to tedy je?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
| Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? nikolkap, annas, Luss, rynek878 před 5814 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Stále záleží na kontextu. Přece mluvím o ženách, takže v další větě musím na podmět ženy na ně navázat, tedy platí, ženy šly a došly, zůstaly…
Přece byste mohla tyto dvě věty spojit v jedno souvětí a jednoznačně jsou podmětem stále ženy.
V tomto směru k žádné změně pravidel nedošlo.
| 0 Nominace Nahlásit |
Větu bych napsala takto: Dvě ženy šly na zahrádku. Když tam došly, tak zůstaly stát jako opařené.
V obou větách se jedná pořád o ty dvě ženy. Když jsou ženy, píšeme „y“, a to po tu dobu, dokud se o ty dvě ženy jedná. „i“ by se napsalo jen tehdy, pokud by bylo ve větě zmíněno, že s ženami šel muž. (popř. více mužů). V tom případě by byly všechny „i“ měkké.
| 0 Nominace Nahlásit |
Co se tyka nejakych novych zmen pravidel pravopisu, to je asi otazka spise pro annas. Kazdopadne ja bych tam vzdy napsala Y. Jinak by me to uplne prastilo do oci.
| 0 Nominace Nahlásit |
já jsem si to zjednodušil,protože jsem původně ital a mám vžitý
jednodušší jazyk
Tak jak mám špatnou náladu píšu všude ypsilon,a jak jsem v pohodě
tvrdím všude I měkké.A mám pokoj a čtenáří jestli chtějí mohou bý
chytřejší než já,
| 0 Nominace Nahlásit |
Já chodím ještě do školy takže bych to měla vědět.Mělo by tam být podle mě „y“.
| 0 Nominace Nahlásit |
Rozhodně tam jsou tvrdá Y. Podmět je vyjádřený – ženy. Je to souvětí, takže tím spíše podmět známe. A i kdyby tam byly 3 jednoduché věty, tak by podmět byl ženy. Změna pravidel nenastala. Věřte mi, jsem čerstvý úspěšný maturant 😁
| 0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| annas | 5913 | |
| Drap | 4802 | |
| led | 3066 | |
| Kepler | 2837 | |
| marci1 | 2259 | |
| zjentek | 1807 | |
| elkon | 1724 | |
| aliendrone | 1487 | |
| da ny | 1485 | |
| ivzez | 1445 |