Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 21.únor 11:46

Jak vlastně naše peníze množí bankám peníze?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Jak přesně naše peníze množí bankám peníze?

Éru komunismu vypustím. Ovšem počátkem 90. let bylo dobrým obyčejem, když jsme do bank vložili častku jeden milion a vyšší, že jsme z této částky obdrželi roční výnos/úrok a to zpravidla až 12% z uložené částky, resp. z částky, kterou jsme bance dobrovolně svěřili k libovolné dispozici. Takové principy vyšuměly za relativně krátkou dobu v Česku do ztracena (dnešní děcka už vlastně ani neví, co znamená získávat prostředky pouze a jen díky tomu, že už je máme, bez hnutí prstu). A že i přes tuto skutečnost si člověk NĚJAK MUSÍ (!!!) našetřit na vlastní důchod (přestože v črdeli třeba celoživotně pracoval) to sem tahat raději ani nebudu. Takže co uteklo v ČRdeli mně? Nevím, totiž v té době jsem byl v USA a vzpomínám si, že přestože tam podobné úročení vkladů fungovalo pro občana velmi motivačně (nechci zevšeobecňovat, ale u BankOne či LaSalle tomu tak bylo, to vím z vlastní zkušenosti), tak i přesto se už v tý době těm bankám neplatily žádný poplatky za transakce a podobné poplatky, tou dobou v Česku běžně označované coby BĚŽNÉ. A tom neplacení poplatků jsem už tehdy ve Státech viděl samozřejmost – přece když hážu psovi kost, neptám se, jestli na ni má chuť. Poplatky tedy neexistovaly a úrok byl nějakých hezkých 8%, řekněme. Takže co mi uniká? Fakt mně v črdeli „cosi uteklo“, nebo jsem prostě „jen debil“? Anebo snad není kapitalista jako kapitalista a rozdíly jsou až tak markantní? Nebo musí věci uležet a dozrát? Což znamená, že třeba i v črdeli jednou bude možné daleko v duduocnosti prožívat podobné blaho a spravedlnost, jako člověk prožíval mimo tuto „oblast“ dávno v minulosti?

Takže jakým způsobem množí peníze obyvatelstva banky v Česku? Týká se globalizace i této oblasti? A kde jsou hranice takové globalizace?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 21.únor 15:27

Jak vlastně naše peníze množí bankám peníze?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Jak přesně naše peníze množí bankám peníze?

Éru komunismu vypustím. Ovšem počátkem 90. let bylo dobrým obyčejem, když jsme do bank vložili častku jeden milion a vyšší, že jsme z této částky obdrželi roční výnos/úrok, a to zpravidla až 12% z uložené částky, resp. z částky, kterou jsme bance dobrovolně svěřili k libovolné dispozici. Takové principy vyšuměly za relativně krátkou dobu v Česku do ztracena (dnešní děcka už vlastně ani neví, co znamená získávat prostředky pouze a jen díky tomu, že už je máme, bez hnutí prstu). A že i přes tuto skutečnost si člověk NĚJAK MUSÍ (!!!) našetřit na vlastní důchod (přestože v črdeli třeba celoživotně pracoval), to sem tahat raději ani nebudu. Takže co uteklo v ČRdeli mně? Nevím, totiž v té době jsem byl v USA a vzpomínám si, že přestože tam podobné úročení vkladů fungovalo pro občana velmi motivačně (nechci zevšeobecňovat, ale u BankOne či LaSalle tomu tak bylo, to vím z vlastní zkušenosti), tak i přesto se už v tý době těm bankám neplatily žádný poplatky za transakce a podobné poplatky, tou dobou v Česku běžně označované coby BĚŽNÉ. A v tom neplacení poplatků jsem už tehdy ve Státech viděl samozřejmost – přece když hážu psovi kost, neptám se, jestli na ni má chuť. Poplatky tedy neexistovaly a úrok byl nějakých hezkých 8%, řekněme. Takže co mi uniká? Fakt mně v črdeli „cosi uteklo“, nebo jsem prostě „jen debil“? Anebo snad není kapitalista jako kapitalista a rozdíly jsou až tak markantní? Nebo musí věci uležet a dozrát? Což znamená, že třeba i v črdeli jednou bude možné daleko v duduocnosti prožívat podobné blaho a spravedlnost, jako člověk prožíval mimo tuto „oblast“ dávno v minulosti?

Takže jakým způsobem množí peníze obyvatelstva banky v Česku? Týká se globalizace i této oblasti? A kde jsou hranice takové globalizace?