Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 31.říjen 15:06

Jaký máte názor na Halloween V Česku? Přijde mi to rok co rok slabší a slabší..

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Ahoj.

Já vím, že u nás V Česku se Halloween neslaví a že my máme místo toho dušičky, ale překvapuje mě, že dneska jsem nikoho neviděl s nějakou Halloweenskou maskou – makeupem na obličeji, že jsem neviděl nikde žádné výzdoby, neslyšel hrát hudbu a zkrátka mi přijde, jakoby dnešek byl úplně obyčejným dnem, stejně jako každý jiný – a on i je, jenom v Americe byste poznali, že obyčejný není.

Když jsem ještě chodil na základku, tj. před dvěmi lety a dříve, tak jsem po chodbách viděl ty druhačky, třeťačky a zkrátka celý první stupeň (ale překvapivě i druhý) , kde mělo 60% holek na sobě alespoň nějakou pavučinu, klobouk, nadkolenky nebo pavouka na rameni a hned jsem věděl, o co jde. Dnes jsem vešel do školy a nikdo nic. Měl jsem dneska vyučování 7 hodin a ani jedna učitelka/učitel se nezmínili o tom, že by byl dneska onen svátek. Když jsem ještě chodil na základku, tak třeba ještě v 7. třídě jsme probírali například speciální matematické příklady, v angličtině a francouzštině jsme brali Halloween jako svátek, takže normální slovíčka k tématu Halloween (mumie, hrob, čarodějnice..) , zpívali jsme různé písničky a ty hodiny vypadaly úplně jinak, hned mě bavily více. Je pravda, že tento rok má většina základek volno celý týden, zatímco střední školy jdou na dva dny do školy – ale i tak. . Navíc každý 6. Ročník na základce (i naše třída tehdá) pořádal odpolední akci pro první stupeň, kde byly různé soutěže, úkoly za bonbony a taky to mělo něco do sebe. Já nevím, ale když se řekne slovo Halloween, tak se mi okamžitě vybaví písničky, sladkosti, cupcaky, kostýmy, výzdoby, figurky, videa, strašidelné historky a horory, takový ten čas oslav a párty (ne, že bych na nějaké kdy byl.. Nojo, introvert) – zaímco když uslyším dušičky, hned myslím na svíčky a hroby.. Zkrátka na něco ne tak „pozitivního“, nebo jak to mám říct.

Možná už jsem starý, možná si to nějak více beru, protože mě to k Americe táhne odjakživa a anglicky se učím v podstatě od školky, ale měl jsem za to, že rok co rok se ten Halloween bude V Česku rozrůstat, to samé výzdoby domků, hudba v obchodech a věci tomu předurčené.
Kdo ví, třeba se za pár let tenhle svátek rozroste, třeba upadne v zapomnění.. Tak nebo tak, zajímal by mě Váš názor.

Co si o Halloweenu jako svátku myslíte Vy? Vadí Vám/nevadí Vám? A jak to bylo s kostýmy na základních školách u Vás?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 31.říjen 17:31

Jaký máte názor na Halloween v Česku? Přijde mi to rok od roku slabší a slabší.

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Ahoj.

Já vím, že u nás v Česku se Halloween neslaví a že my máme místo toho dušičky, ale překvapuje mě, že dneska jsem nikoho neviděl s nějakou halloweenskou maskou – makeupem na obličeji, že jsem neviděl nikde žádné výzdoby, neslyšel hrát hudbu a zkrátka mi přijde, jako by dnešek byl úplně obyčejným dnem, stejně jako každý jiný – a on i je, jenom v Americe byste poznali, že obyčejný není.

Když jsem ještě chodil na základku, tj. před dvěma lety a dříve, tak jsem po chodbách viděl ty druhačky, třeťačky a zkrátka celý první stupeň (ale překvapivě i druhý), kde mělo 60% holek na sobě alespoň nějakou pavučinu, klobouk, nadkolenky nebo pavouka na rameni a hned jsem věděl, o co jde. Dnes jsem vešel do školy a nikdo nic. Měl jsem dneska vyučování 7 hodin a ani jedna učitelka/učitel se nezmínili o tom, že by byl dneska onen svátek. Když jsem ještě chodil na základku, tak třeba ještě v 7. třídě jsme probírali například speciální matematické příklady, v angličtině a francouzštině jsme brali Halloween jako svátek, takže normální slovíčka k tématu Halloween (mumie, hrob, čarodějnice…), zpívali jsme různé písničky a ty hodiny vypadaly úplně jinak, hned mě bavily více. Je pravda, že tento rok má většina základek volno celý týden, zatímco střední školy jdou na dva dny do školy – ale i tak. Navíc každý 6. ročník na základce (i naše třída tehdá) pořádal odpolední akci pro první stupeň, kde byly různé soutěže, úkoly za bonbony a taky to mělo něco do sebe. Já nevím, ale když se řekne slovo Halloween, tak se mi okamžitě vybaví písničky, sladkosti, cupcaky, kostýmy, výzdoby, figurky, videa, strašidelné historky a horory, takový ten čas oslav a párty (ne, že bych na nějaké kdy byl… No jo, introvert) – zaímco když uslyším dušičky, hned myslím na svíčky a hroby… Zkrátka na něco ne tak „pozitivního“ nebo jak to mám říct.

Možná už jsem starý, možná si to nějak více beru, protože mě to k Americe táhne odjakživa a anglicky se učím v podstatě od školky, ale měl jsem za to, že rok co rok se ten Halloween bude v Česku rozrůstat, to samé výzdoby domků, hudba v obchodech a věci tomu předurčené.
Kdo ví, třeba se za pár let tenhle svátek rozroste, třeba upadne v zapomnění. Tak nebo tak, zajímal by mě Váš názor.

Co si o Halloweenu jako svátku myslíte Vy? Vadí Vám/nevadí Vám? A jak to bylo s kostýmy na základních školách u Vás?