Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 20.srpen 14:23

Jak je to z brambory a škroby?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Na této stránce: https://relax­.lidovky.cz/tichy-skudce-skrob-v-potravinach-nas-pripravuje-o-prospesne-latky-a-stoji-i-za-obezitou-gt6-/zdravi.aspx?c=A180114­_130558_ln-zdravi_ele
-
píšou o něco níže pod nadpisem Všeho moc škodí že Právě brambory mají škrobu poměrně málo (do 18 procent), z nich získaný škrob je ale vysoce koncentrovaný. Obecně platí, že čím je produkt zralejší, tím méně obsahuje škrobu ve prospěch jednoduchých cu­krů.

Na jiné stránce na této: https://www.pro­zeny.cz/clanek/ja­ke-jidlo-neni-dobre-ohrivat-budete-se-divit-kolik-ho-je-13443
-
píšou pod nadpisem Brambory že Ideální je jíst je čerstvě uvařené nebo následně studené, protože v tu chvíli mají nejvyšší procento škrobu.

Podle toho chápu, že zralejší brambory (neuvařené) mají nízký procento škrobu.
A uvařené brambory (popřípadě následně vychladlé/studené brambory) mají procento škrobu o mnohem vyšší.

Takže tím uvařením brambor v bramborech vytvořím více škrobu?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 20.srpen 15:39

Jak je to s brambory a škroby? Kdy mají brambory nízké procento škrobu?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Na této stránce: https://relax­.lidovky.cz/tichy-skudce-skrob-v-potravinach-nas-pripravuje-o-prospesne-latky-a-stoji-i-za-obezitou-gt6-/zdravi.aspx?c=A180114­_130558_ln-zdravi_ele
-
píšou o něco níže pod nadpisem Všeho moc škodí, že Právě brambory mají škrobu poměrně málo (do 18 procent), z nich získaný škrob je ale vysoce koncentrovaný. Obecně platí, že čím je produkt zralejší, tím méně obsahuje škrobu ve prospěch jednoduchých cu­krů.

Na jiné stránce na této: https://www.pro­zeny.cz/clanek/ja­ke-jidlo-neni-dobre-ohrivat-budete-se-divit-kolik-ho-je-13443
-
píšou pod nadpisem Brambory že Ideální je jíst je čerstvě uvařené nebo následně studené, protože v tu chvíli mají nejvyšší procento škrobu.

Podle toho chápu, že zralejší brambory (neuvařené) mají nízký procento škrobu.
A uvařené brambory (popřípadě následně vychladlé/studené brambory) mají procento škrobu o mnohem vyšší.

Takže tím uvařením brambor v bramborech vytvořím více škrobu?