Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 26.březen 10:13

Vyhýbáte se palmovému oleji, nebo potravinám s jeho obsahem?

Zdraví – Životospráva

Ne, že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie, která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem, triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně po okapání toho na řízku moc nezůstane.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Pal­mov%C3%BD_olej:
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě pokrmů (fritování a pečení).

Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/S%C3%A1dl­o_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a působí tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek. Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty, tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na palmový tuk?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 26.březen 10:16

Vyhýbáte se palmovému oleji, nebo potravinám s jeho obsahem?

Zdraví – Životospráva

Ne, že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie, která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem, triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Pal­mov%C3%BD_olej :
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě pokrmů (fritování a pečení).

Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/S%C3%A1dl­o_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a působí tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek. Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty, tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na palmový tuk?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 26.březen 10:36

Vyhýbáte se palmovému oleji nebo potravinám s jeho obsahem?

Zdraví – Životospráva

Ne že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie, která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem, triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Pal­mov%C3%BD_olej :
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě pokrmů (fritování a pečení).

Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/S%C3%A1dl­o_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a způsobuje tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek. Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty, tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na palmový tuk?