Zeptal/a se – 26.březen 10:13
Zdraví – Životospráva
Ne, že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie, která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem, triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Palmov%C3%BD_olej:
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své
nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení.
Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává
i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje
(vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě
pokrmů (fritování a pečení).
Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než
vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a
působí tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za
vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní
stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je
v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek.
Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty,
tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro
někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na
palmový tuk?
Zeptal/a se – 26.březen 10:16
Zdraví – Životospráva
Ne, že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie,
která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých
nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty
žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem,
triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně
po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Palmov%C3%BD_olej :
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své
nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení.
Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává
i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje
(vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě
pokrmů (fritování a pečení).
Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než
vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a
působí tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za
vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní
stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je
v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek.
Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty,
tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro
někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na
palmový tuk?
Zeptal/a se – 26.březen 10:36
Zdraví – Životospráva
Ne že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie,
která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých
nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty
žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem,
triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně
po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Palmov%C3%BD_olej :
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své
nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení.
Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává
i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje
(vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě
pokrmů (fritování a pečení).
Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než
vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a
způsobuje tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za
vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní
stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je
v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek.
Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty,
tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro
někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na
palmový tuk?