Avatar uživatele
Kepler

Vyhýbáte se palmovému oleji nebo potravinám s jeho obsahem?

Ne že bych patřil vyloženě k jeho zastáncům, ale vadí mi hysterie, která poslední dobou kolem palmového oleje vládne. Mluví se o nezdravých nasycených a zdravých nenasycených kyselinách v tuku (mimochodem ty žádný tuk neobsahuje – jedná se vždy o jejich estery s glycerolem, triglyceridy). Palmový olej je asi nejvhodnější tuk na smažení, ostatně po okapání toho na řízku moc nezůstane.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Pal­mov%C3%BD_olej :
Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se k při přípravě pokrmů (fritování a pečení).

Je pravda, že obsahuje dokonce víc „nasycených mastných kyselin“ než vepřové sádlo. Ale!
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/S%C3%A1dl­o_(tuk)
Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a způsobuje tak srdeční a cévní onemocnění, tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci inzulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě.
Tedy závěrem: není třeba se bát „nasycených tuků“. Cholesterol je v lidském organismu naprosto nezbytný, jen ho nesmí být v krvi nadbytek. Doporučená dávka v potravě by neměla být vyšší než 300 mg/den.
Odpusťte mi tu dlouhou přednášku, ale nemám rád neopodstatněné mýty, tak jsem se snažil to trochu napravit, i když tato fakta mohou být pro někoho docela překvapivá. Změnil se tímto aspoň trochu váš názor na palmový tuk?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, terry, briketka10, Šidlo před 2945 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

Celé jsi to špatně pochopil, Keplere. Hysterie tady není okolo tuku, ale okolo palmy olejné, kterou je nejspíš (díky tebou zmiňovaným poznatkům) teď zapotřebí osázet planetu ..asi namísto řepky olejky atd. ;o
Když kvůli novým plantážím palmy olejné vypálíš celý Borneo (tu zelenou část), tak určitá „hysterie“ asi nastane. To víš, sluníčkáři. Na druhou stranu, vizuálně to ale vypadá lépe, nežli nějaká řepka, že ano.
Navíc, podle filosofie Klause seniora by vypalování pralesů nemělo být až takovým problémem, pokud si už tedy konečně připustíme, že planeta není zelená, ale modrá, jak říkával.
Takže, z falešné úcty ke špičkám elity se dá tvrdit, že kdo má „zdravej rozum“, mastí čím chce a hysterie je mu cizí, protože pokrok a „zmaštěnou hubu“ nezastavíš. A to nám zase dokazuje jeho nástupce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… ne, nezměnil, z tuků uznavám jen vepřové sádlo a máslo, a rostlinná strava je vhodná akorát tak pro králíky (s výjimkou piva,ale tam je zase hodně vody) …

… faktem je, že veškeré studie vždy propagovali, co bylo potřeby, a to se nezměnilo, on je velmi laciný (a ještě zdravej > to nejde dohromady)
… ale mně osobně vadí kácení pralesů > mám rád přírodu …

Upravil/a: Mc Merkurion

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit


Avatar uživatele
Šidlo

mám polovicu vašich rokov, ale dobre si pamätám ten humbuk okolo masla, vajec, kávy, čokolády.....a ja už neviem, čoho všetkého

ono, vedomostí a overených výskumov je dnes dvojnásobne viac ako pred 10–20 rokmi

ale čo z toho, ked vtedy aj dnes väčšina populácie na v škole na chémií spala, spala aj na biológií a moji rovesníci už aj na ekológií.....a potom sa ,,idú vzdelávať" hoaxami a konšpiráciami…

ja to stále hovorím: keby mladí dávali na dejepise a biológií pozor, väčšina bludov z internetu by nemala šancu kolovať roky rokúce.....

že tieto bludy šíria aj niektorí titulovaní, no…čo už.....stáva sa aj vo vyspelých krajinách (len tam ich uznáva pár bláznov, nie majorita)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

Já se mu tedy vyhýbám obloukem. Nekonzumuju ho v
ničem je všude i v sušenkách a margarínech a proto je
nejím. Čtu štítky pozorně lupou. Sladké nejím, mám štěstí.
A chudáci děti, které se odmala cpou sladkostmi ve, kterých
je palmový olej i starší lidé, kteří si kupují margaríny jen
proto, že se lépe roztírají a ne máslo. Myslí si, že ušetří,
ale spíš budou více nemocní. Dále i ostatní nevědí na čem
smažit apod. nejlepší je sádlo, olivový olej, kokosový olej.

Zde jsou výrobky s Palmovým olejem:
http://stoppal­movemuoleji.cz/bspo­.php

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ne. Jím co mně chutná.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ani ne. Je obsažen ve většině potravinářských výrobků.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Obávám se, že jsi to špatně pochopil ty, zjentku. Vůbec jsem neměl na mysli nějaké vypalování pralesů, to bych psal o hysterii směřující příslušným směrem. Psal jsem o hysterii ovčanů, kteří věří všemu co se píše, mají mylné informace a strašně se snaží, aby náhodou nepozřeli něco „nezdravého“. Tečka. Tak to snad pochopila i většina.

před 2945 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek