Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.říjen 13:27

Je to složitější. Domnívám se, že sanskrt není původní jazyk Evropanů, ale má hodně slov společných. Ty se objevil již v prajazyku.

V mladší i starší době kamenné před příchodem a rozšířením Indoevropanů patřily k nim kmeny Slovanů, Baltů, Keltů, Latinů, Řeků, ale i Indů a Iránců atd. Ze staršího období nejsou zachované písemné památky, ale z archeologických nálezů se dovíme o vyspělosti kultury. Příchozí Indoevropané (předkové Germánů i Slovanů) se naučili řemeslům, zemědělství, názvům zvířat rostlin atd.

U nás u Slovanů těch „praevropských“ slov není tolik jako v řečtině Ale jsou. Nejčastěji je přebírali Slované i Germáni, kteří byli později sousedy. Praobyvatelstvo tehdy mluvilo stejnou řečí.

Není ale na 100 % jisté,, zda slovo vzniklo v jednom indoevropském jazyce, nebo slova s fonetickým odchylkami převzali Indoevropané od původních obyvatel obyvatel Evropy. Takže někdy se těžko sleduje etymologie.

Stejně také hláskové změny ve vývoji praslovanštiny až k češtině jsou i v jiných jazycích.

Sanskrt byl kdysi v Indii a jihovýchodní Asii používán jako jazyk vzdělanců a posvátných textů, takzvaných véd. mluvený jazyk se jmenoval práktr.

Možné je, že kmeny oužívaly prajazyk, do něho převzaly různá slova, hláskosloví se přizpůsobilo řčí, kterou uměli, morfologii převzali třeba i ze sanskrtu.

Jazyka se vyvíjely od rodových ke kmenovým,, které sílí, vznikly kmenoví svazy, pak národnosti, národy a s tím souvisí i jazyky národní,. V kmenovém společenství byl jeden jazyk, když se rozopadly, vznikly třeba jazyky dva. Nebo naoopak kmeny se sloučily a ze dvou jazyků vznikl jeden. V hláskosloví a tvarosloví jsou vnitřní souvislosti velmi vzdálené a těžko zjistitelné.

Někde jsem psala o rozdělení jazyků na satemové a kentumové. URčitě zkoumání původu jazyků je velmi náročníé. Zdroje se mohou různit.

Něco jsem si připoimněla ze studiu, jainak pomohl V. Machek v Etymolgickém slovníoku.

Ale stále jde o záhadu, jak svědčí článek" Záhada podobnosti mezi prastarým jazykem sanskrt a češtinou"

https://enigma­plus.cz/zahada-podobnosti-mezi-prastarym-jazykem-sanskrt-a-cestinou/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.říjen 18:36

Je to složitější. Domnívám se, že sanskrt není původní jazyk Evropanů, ale má hodně slov společných. Ta se objevila již v prajazyku. Určitý vztah tam je.

V mladší i starší době kamenné před příchodem a rozšířením Indoevropanů patřily k nim kmeny Slovanů, Baltů, Keltů, Latinů, Řeků, ale i Indů a Iránců atd. Ze staršího období nejsou zachované písemné památky, ale z archeologických nálezů se dovíme o vyspělosti kultury. Příchozí Indoevropané především (předkové Germánů i Slovanů) se naučili řemeslům, zemědělství, názvům zvířat, rostlin atd. Možná i jazyku. Vývoj češtiny se sleduje od praslovanštiny prostřednictvím staroslověnštiny, takže pomocí hláskových změn se pomocí srovnávací jazykovědy usuzuje na vztahy i mezi ostatními jazyky. Ale to je především záležitost jazykovědců. Nám zpravidla stačí původ slov a význam.

U nás u Slovanů těch „praevropských“ slov není tolik jako v řečtině. Ale jsou. Nejčastěji je přebírali Slované i Germáni, kteří byli později sousedy. Praobyvatelstvo tehdy mluvilo stejnou řečí., ale není jasné, jak se prajazyk nazýval. Sanskrt byl v Indii a jihovýchodní Asii používán jako jazyk vzdělanců a posvátných textů, takzvaných védy, Mluvený jazyk se jmenoval práktr. Takže spíš ten to mohl být.

Není ale na 100 % jisté,, zda určité slovo vzniklo v jednom indoevropském jazyce, nebo slova s fonetickým odchylkami převzali Indoevropané od původních obyvatel Evropy. Takže někdy se těžko sleduje etymologie.

Stejně také hláskové změny ve vývoji praslovanštiny až k češtině jsou i v jiných jazycích, shoda je v sanskrtu.

Možné je, že kmeny používaly prajazyk, do něho převzaly různá slova, hláskosloví se přizpůsobilo řečí, kterou uměli, morfologii převzali třeba i ze sanskrtu. Záleží na tom, zda se vyčlenily jako jazyky satemové či kentumové, dál pak na flektivní, analytické a syntetické. .

Existují srovnávací tabulky převodu indeovrepských hlásek do různých jazyků.

Vysvětlení v odkazu https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/satemove-a-kentumove-jazyky

Existují pravidla, tzv. hláskové responze, podle nichž si odpovídají hlásky v morfémech dvou nebo více příbuzných jazyků, tj. v takových slovních shodách, jež jsou dány společným původem příslušných jazyků. Jestliže např. hláska x odpovídá v jazyku A hlásce v jazyku B ve větším počtu slov = slova prapříbuzná. Např. m – v různých jazycích – matka, maté, modar, máter, méter, máta, mátr /sanskrt/.

Jazyky se vyvíjely od rodových ke kmenovým,, které sílily,, vznikly kmenové svazy, pak národnosti, národy a s tím souvisí i jazyky národní,. V kmenovém společenství byl jeden jazyk, když se společenství rozpadlo, , vznikly třeba jazyky dva. Nebo naopak kmeny se sloučily a ze dvou jazyků vznikl jeden. V hláskosloví a tvarosloví jsou vnitřní souvislosti velmi vzdálené a těžko zjistitelné.

Někde jsem psala o rozdělení jazyků na satemové a kentumové. Určitě zkoumání původu jazyků je velmi náročné. Zdroje se mohou různit.

Něco jsem si připomněla ze studia, jinak pomohl V. Machek v Etymolgickém slovníku.

Jedna vědecká hypotéza o původu Slovanů umístila jejich předky do okolí Elbrusu", takže je možné, že i praslovanština má něco společného s indickými jazyky, které patří podle genetické typologie do indoevropské jazykové rodiny, Je prokázáno, že se všechny tyto jazyky vyvinuly ze společného základu, z tzv. prajazyka indoevropského, a jsou tedy navzájem příbuzné. Indoiránské jazyky tvoří jednu z 12 podskupin.

Vše souvisí s něčím, tedy i leccos pračeštinu spojuje s praindičtinou, mluveným jazykem. jazykem. URčitě v oblasti slovní zásoby, hláskosloví a významem některých slov.

JPůvod Slovanů

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/odkud-pochazeji-slovane

Ale stále jde o záhadu, jak svědčí článek" Záhada podobnosti mezi prastarým jazykem sanskrt a češtinou"
https://enigma­plus.cz/zahada-podobnosti-mezi-prastarym-jazykem-sanskrt-a-cestinou/

Ale opět podle zákona filosofie platí, že vše souvisí s něčím. Platí to i pro jazyky.