Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.srpen 14:51

Ano škroby se kvůli zlevnění výrobků přidávají všude možně a všeho moc škodí, tím ale debaty můžou končit. Pokud budeme jíst vyváženou stravu, nic se neděje.
Jestli jde o škrob nebo jednodušší sacharidy je úplně jedno. Škrob se v těle stejně štěpí na ty jednoduché. Naopak škrob je lepší, protože patří mezi „pomalé sacharidy“ a nevyvolávají rychlé stoupnutí glukózy v krvi. Kdybychom snědli naráz větší množství hroznového cukru (glukózy) odesva je velmi rychlá a v ten moment se přebytečná glukóza ukládá v játrech a svalech jako glykogen, případně se tvoří i tukové zásoby (tloustneme). Jaký vliv má vaření brambor na obsah škrobu nevím, ale rozhodně ho nepřibývá. Čerstvě uvařené brambory mají ale víc škrobu (ale ne proti syrovým), než studené brambory na druhý den. Můžeme jen počítat se štěpením škrobu na jednodušší sacharidy (brambory zesládnou). To už ale spekuluju.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.srpen 15:40

Ano, škroby se kvůli zlevnění výrobků přidávají všude možně a všeho moc škodí, tím ale debaty můžou končit. Pokud budeme jíst vyváženou stravu, nic se neděje.
Jestli jde o škrob nebo jednodušší sacharidy, je úplně jedno. Škrob se v těle stejně štěpí na ty jednoduché. Naopak škrob je lepší, protože patří mezi „pomalé sacharidy“ a nevyvolávají rychlé stoupnutí glukózy v krvi. Kdybychom snědli naráz větší množství hroznového cukru (glukózy), odezva je velmi rychlá a v ten moment se přebytečná glukóza ukládá v játrech a svalech jako glykogen, případně se tvoří i tukové zásoby (tloustneme). Jaký vliv má vaření brambor na obsah škrobu, nevím, ale rozhodně ho nepřibývá. Čerstvě uvařené brambory mají ale víc škrobu (ale ne oproti syrovým) než studené brambory na druhý den. Můžeme jen počítat se štěpením škrobu na jednodušší sacharidy (brambory zesládnou). To už ale spekuluju.